fbpx

Arhitectura fotografiei

[mp_row]

[mp_span col=”3″]

[mp_text]

Text: Ioana Păunescu

[/mp_text]

[/mp_span]

[mp_span col=”9″]

Fotograful Nicolas Ruel vede lumea din jur, în general, şi universul marilor oraşe, în special, printr-un timp lung de expunere şi printr-o mişcare de rotire a camerei care fixează, pe aceeaşi imagine, mai multe cadre diferite: reflexii suprapuse, oameni în mişcare şi peisaje care se contopesc.

8 secunde, prin oraşele lumii

Proiectul 8 secunde cuprinde şapte ani (2007 – 2014), aproximativ 60 de oraşe din 40 de ţări şi între 4 şi 40 de cadre finale selectate pentru fiecare, oferindu-ne, la final, unul din cele mai cuprinzătoare inventare de imagine urbană, fie ea din Berlin, Dubai, Istanbul, Londra, New York, Paris sau Tokio.

Nicholas Ruel preferă fotografia de arhitectură şi artă. Prima sa expoziţie, Inox, a avut loc în 2005 şi a fost formată din imagini de format mare, printate pe foi din inox (modalitate de prezentare care a devenit, de altfel, şi semnătură inconfundabilă a artistului şi, totodată, şi suport de inspiraţie pentru celelalte serii de fotografii).

Oraşul este unul din subiectele predilecte: „orice spaţiu urban, de la sat la megalopolis, cuprinde în el materialul brut pentru transfigurarea fotografică. Sunt fascinat în special de ideea de tranzit şi de locuri de tranzit – porturi, terminale, docuri, autostrăzi, situri în construcţie, biserici sau stadioane. Aceste spaţii aparţin, toate, unei anume forme de monumentalitate: atunci când sunt pustii, par un vid în mijlocul unei lumi vii şi palpabile” spune Nicolas Ruel.

Se pare că unul din oraşele preferate este Dubai, în care artistul s-a întors de mai multe ori pentru a surprinde amalgamul de beton, metal şi sticlă profilat pe cerul aproape lichefiat de căldură al deşertului, sau reflexii ireal-simetrice de clădiri noi şi spaţii publice care par infinite.

Suita de 8 secunde din Londra, de exemplu,  vine, preponderent, pe culori închise sau cenuşii, poate căutate sau poate, pur şi simplu, găsite întâmplător.

http://www.nicolasruel.com/8secondes/#0

___________________________________________

De la arhitectură la fashion, tot în 8 secunde: Jean-Paul Gaultier

Pe lângă seriile personale, Nicholas Ruel s-a implicat şi în alte proiecte, cel mai de anvergură fiind The Fashion World of Jean Paul Gaultier. From the Sidewalk to the Catwalk, un veritabil fenomen, un turneu internaţional care are deja peste un milion de vizitatori. Expoziţia retrospectivă a designerului de fashion francez, cuprinzând fotografie, film, creaţii şi obiecte inedite, a fost deja găzduită de mari muzee ale lumii din Montréal, Dallas, San Francisco, Madrid, Rotterdam, Stockholm, Brooklyn, Londra, Sydney şi Paris.

Între 18 septembrie 2015 şi 14 februarie 2016, retrospectiva Jean Paul Gaultier poate fi văzută la Munchen.

Hastag-ul oficial al evenimentului este #JPGMUC.

http://www.kunsthalle-muc.de/en/exhibitions/details/jean-paul-gaultier/

___________________________________________

[/mp_span]

[/mp_row]

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0