fbpx

Arhitectură ideală pentru scenarii reale: British International School of Timișoara

ARHITECTURĂ: Andreescu & Gaivoronschi DESIGN INTERIOR: MORPHOZA design, build, furnish TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Ovidiu Micșa

Fără a deveni excesiv de nostalgici (după ceva ce n-am avut), o să remarcăm pur și simplu cât de norocoși sunt cei ce învață și lucrează într-un loc precum British International School of Timișoara – o școală proiectată de Andreescu & Gaivoronschi (autori principali: arh. Vlad Alexandru Gaivoronschi și arh. Simina Silvia Cuc) și amenajată de Morphoza. Cu o arhitectură și un design interior clare, spectaculoase și prietenoase, proiectul răspunde eficient nevoilor și dorințelor reale ale celor ce petrec timp (și nu puțin) în acest spațiu.

Noua clădire cu funcțiune de liceu completează, pe latura sud-estică, ansamblul British International School of Timișoara amplasat în nordul orașului și gravitând în jurul unui parc generos. De la arhitectură și până la cele mai mici detalii de design interior, școala a fost realizată pentru oameni – ca loc cu funcțiuni precis determinate, dar mai ales ca loc în care să-ți facă plăcere să revii zi de zi. (Căci școala poate fi și așa ceva.) Arhitecții și designerii au fost atenți la întreaga experiență a învățării, la nevoile tuturor celor prezenți în spațiu și, mai ales, la dinamica acestei prezențe, ce implică nu doar ocuparea fixă a unei săli de clasă, ci multe alte tipuri de activități și interacțiuni, de la cele didactice la pauze și momente de relaxare.

Astfel, noua clădire, cu o volumetrie exterioară simplă, orizontală și cu o fațadă ușor curbată, parțial placată în klinker, a fost gândită ca o poartă de acces în ansamblu. Înăuntru prezintă o configurație pe cât de bogată, pe atât de limpede și de intuitivă, ca de „mic oraș interior”, cu o axă longitudinală și o topologie ascendentă înspre biblioteca de la piano nobile, cu o „piațetă” și un amfiteatru în atrium.

Sala de mese apare ca o surpriză, dezvoltându-se cu o înălțime liberă dublă, orientată spre parc. Biblioteca, una din cele două ancore ale axului longitudinal ascendent, se desfășoară de asemenea pe o înălțime liberă dublă, cu un al doilea etaj deschizându-se spre o terasă ce privește de sus, de la nivelul coronamentelor arborilor din parc. Și pentru că am ajuns la arbori, a doua ancoră a axului este arborele Bucida Buceras, plantat chiar în interiorul atriumului și materializând relația natură-cultură în pandant cu biblioteca.

Perspective oblice, jocul luminii, facilitat de luminatorul amplu, cele două pasarele suspendate de la nivelul etajului 2 conectând circulațiile perimetrale claselor, multitudinea de nișe și locuri destinate studiului informal individual sau colectiv, copacul interior, înalt de 6 metri – toate generează o atmosferă vie, vibrantă, care inspiră și se potrivește procesului didactic deschis al școlii.
Amenajarea de interior contribuie la crearea acestui mediu sănătos, armonios și a unui sentiment de apartenență, așa încât fiecare individ, fiecare grup sau „micro-comunitate” din școală să-și găsească locul și ritmul. Pornind de la atrium, zona centrală a clădirii, s-a cristalizat conceptul de „Learning Plaza”, în numele căruia au fost reunite diferite spații comune într-o „piațetă” ce impresionează prin spectaculozitatea arhitecturală.
Pentru o diversitate funcțională și estetică, au fost definite zone tematice: pentru știință, artă, creativitate, proiecte în echipă și studiu individual. Laboratoarele de știință, sala de artă, sala de muzică și teatru, cele 22 de săli de clasă, 7 săli multifuncționale și lounge-ul profesorilor sunt amenajate sugestiv, la potențialul maxim de flexibilitate. Mobilierul modular și pe roți permite, la rândul lui, reconfigurarea ușoară a spațiilor. Aerul industrial al interiorului, datorită betonului și instalațiilor aparente, e contrabalansat prin elemente în cromatici calde, naturale, pete de culoare, mobilier custom-made, decorațiuni și alte obiecte utile în actul educațional.

PROIECT: British International School of Timişoara – clădirea Liceului „Ana Şandor”; REGIM DE ÎNĂLȚIME: P+2E; AMPLASAMENT: Str. Armoniei 9, Timişoara; SUPRAFAȚA TERENULUI: 6 684 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 5 025 mp; ARHITECTURĂ: Andreescu & Gaivoronschi – arh. Vlad Alexandru Gaivoronschi, arh. Simina Silvia Cuc; ECHIPA: arh. Andrei Cîra, arh. Ovidiu Gabor, arh. Monica Manase, arh. Andreea Cîtu Katalin, ah. Alice Vulc, arh. Zeno Ardelean; DESIGN INTERIOR: MORPHOZA design, build, furnish – Diana Calfa (lead designer), arh. Raluca Tot, arh. Claudiu Barth, arh. Alexandru Moldovan; Dumitru Ciornii (visual designer); Iulia Mitea (graphic designer); STRUCTURĂ: WSC Expert Structure – Paul Ciobanu; INSTALAȚII: Agasi – Adrian Smadu, Cristian Voin; PROIECTARE TEHNOLOGICĂ FAȚADĂ: ing. Mihai Moldoveanu; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Millegarden – Alexandru Almăjan; FINALIZAT: 2023

 

Articol publicat în igloo #221 / Kombinat II / august-septembrie 2024

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0