fbpx

Arhitectură next level cu sticla Saint-Gobain: imobilul de birouri Greencourt C

În 2019, Saint-Gobain Building Glass Romania împreună cu igloomedia continuă să exploreze „arhitectura next level”, aducând în paginile revistei cele mai interesante proiecte realizate de arhitecți români ce au în comun excelența și un anumit superlativ. Continuăm seria cu una din cele trei clădiri Greencourt clădirea C, a cărei siluetă echilibrată este cea mai bine integrată în ansamblul din care face parte. Simona Ciurea și Florin Cioponea, arhitecți în Architect Service, ne explică relația dintre conceptul arhitectural și performanță sau modul în care sticla de secol XXI determină decizii de proiectare responsabilă.

ggc_004_762a4046_vladpatru

Cum este abordată inovația în echipa de proiectare Architect Service?

Inovația face parte din preocupările noastre permanente, atât la nivel de îmbunătățire, eficientizare a procesului de proiectare, cât și în ceea ce privește soluțiile constructive sau materialele de construcții / finisajele.

Ce reprezintă conceptul de transparență într-un proiect de arhitectură?

Transparența, atunci când cauți să o evidențiezi în arhitectură, are atât rolul formal de subliniere a anumitor elemente de volumetrie sau a anumitor suprafețe, cât și rolul de a crea legături între spații, legături între interior și exterior sau doar între spații interioare. Transparența este esențială pentru perceperea atmosferei. Reacția la amplasament şi conectarea imobilului propus în ansamblul oraşului apare odată cu expresia arhitecturală.

Care este, de fapt, ideea ce precede conceptul proiectului clădirii C Greencourt?

Ansamblul Greencourt este integrat în zona de business identificată generic cu fosta platformă industrială Pipera, ce cuprinde la momentul actual preponderent clădiri de birouri cu fațade alcătuite în mare parte din sticlă. Ansamblul se diferențiază de imobilele adiacente prin coloritul atent selectat al panourilor de sticlă emalit, jocul zglobiu al culorilor ce se alternează pe fațadă și curtea pietonală deschisă, conectată cu strada Gara Herăstrău printr-un pachet lat de trepte confortabile și anturat cu o oglindă de apă cu rol decorativ, peisager, în care se regăsește o cădere de apă spectaculoasă.

ggc_003_762a3959_vladpatru

Care este viziunea ce generează propunerea dvs. în cazul imobilului C din ansamblul format din cele trei clădiri de birouri Greencourt?

Corpul C din cadrul ansamblului „GreenCourt” este parte integrantă a compoziției. Consider că aceasta ar fi fost dezechilibrată fără el. A fost conceput ca o prelungire a corpului de clădire „B” cu care se compune astfel încât să genereze o bară orizontală întreruptă local. Legătura dintre cele două corpuri este sugerată și prin tratarea fațadelor cu accente din aceeași culoare în nuanțe totuși diferite. Fațadele unite ale celor două corpuri creează un fundal pentru cel de-al treilea corp de ansamblu – clădirea A.

Ce limbaj arhitectural aţi propus şi de ce? Cum completează a treia clădire ansamblul precedent?

Ansamblul are un limbaj arhitectural exprimat prin volume simple, subliniate de compoziția fațadelor care ajută la crearea ideii de legătură, conexiune între clădiri. Accentele de culoare, dispuse orizontal, se plimbă în benzi care parcă împachetează clădirile, trecând de la una la alta și modificându-și culoarea în această tranziție.

Ce tip de sticlă ați avut avut în vedere pentru punerea în operă a proiectului vostru şi de ce?

Am ales să alternăm două tipuri de sticlă COOL-LITE EXTREME 60/28 și ST 150 Saint Gobain, pentru sublinierea desenului de fațadă. Benzile colorate ce se plimbă de-a lungul fațadelor și de pe un corp pe celălalt sunt dublate de varianta de sticlă mai transparentă, în timp ce pentru restul fațadei am utilizat sticla mai reflexivă, care desigur oprește comunicarea vizuală dinspre exterior spre interior.
Această alternanță ajută la „vibrarea” suprafețelor, oferind în plus avantajul unor zone controlate de transparență care dezvăluie atmosfera din interiorul clădirii.
Exemplu: ne-am gândit la o sticlă sticlă superselectivă, cu transmisie luminoasă foarte ridicată și cu protecție solară – COOL LITE EXTREME 60/28 și ST 150, pentru că este o sticlă foarte transparentă, practic incoloră, transparenţa sa ajută anvelopanta să dezvăluie viaţa interioară a clădirii și să o prezinte către oraş. În același timp, este tipul de sticlă ideal pentru arhitectura contemporană urbană.

ggc_002_762a3872_vladpatru

Cum ajută sticla la imaginea propusă?

Desenul fațadelor se subordonează și subliniază regulile generale de compoziție ale ansamblului, bazându-se în principal pe acest material de închidere și finisaj – sticla, drag nouă, arhitecților, în general. În afară de alternanța celor două tipuri de sticlă pe care am utilizat-o, cea care oferă transparență dinspre interior spre exterior, am folosit în mare parte sticlă și pentru placare zonei de parapet. Însăși ideea de panglică care învăluie clădirile trecând de la una la cealaltă a fost creată cu ajutorul sticlei colorate, tip emalit, în culori accent, puternice, diferite pentru fiecare clădire. Acestea se compun cu fâșiile de sticlă vopsită în alb, comună tuturor celor trei corpuri. Contrastul dintre plin și gol (dintre zona cu panouri vitrate și zona cu panouri opace a fațadei) este diminuat de utilizarea sticlei în diverse variante de tratare. Chiar și atunci când sticla este opacă și colorată, își păstrează oglindirea, oferind continuitate reflexiilor din fațadă. Culorile vesele utilizate conferă ansamblului o notă de unicitate, abordare îmbrățișată cu entuziasm de dezvoltator căruia îi mulțumim.

Un aspect ce ține de superlativ?

Alternarea celor două tipuri de sticlă pe fațadă în zona cu panouri vitrate a fost posibilă datorită calităților speciale ale sticlei COOL-LITE EXTREME care, deși este transparentă și mai puțin reflexivă decât alte variante de sticlă de fațadă, are proprietăți termice deosebite, permițând luminii naturale să pătrundă în interior, oprind în același timp căldura excesivă generată de razele soarelui. Aceste aspecte au avut mare greutate în alegerea tipurilor de sticlă, imobilul beneficiind de certificare LEED, care aduce după sine constrângeri benefice pentru utilizatorii acestuia și pentru proprietar. Clădirea este astfel adaptată mediului, în condițiile unor consumuri energetice controlate și rezonabile.

Material apărut în igloo #190 / iun-iul 2019 / holiday architecture

profile_fb_190-mic

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0