fbpx

Arhitecturi efemere la cel mai faimos festival din lume: Burning Man, 2018

Marian Goodell, CEO & Founder Burning Man, pe scena IAA Global Conference „Creativity 4 Better”

În acest an, Burning Man, festivalul-oraș din deșertul Black Rock, Nevada, aduce din energia sa și la București. La Conferința Globală IAA „Creativity 4 Better” o vom putea întâlni pe Marian Goodell, fondatoare și CEO Burning Man. Până la Conferință, care va avea loc pe 2-3 octombrie la Teatrul Național București, vă propunem o privire către arhitectura efemeră și neconvențională de la ediția din acest an a Burning Man.

iaa-global-conference-2018-marian-goodell

O utopie efemeră. Asta este esența metropolei temporare ridicate an de an în Black Rock City, Nevada. Oameni de pretutindeni, din toate mediile, se strâng în mijlocul deșertului și construiesc un oraș de 7 zile, care găzduiește aproximativ 70.000 de locuitori.

Ghidați de principii cum ar fi „nu lăsa urme”, „expresii personale radicale”, „economia darului”, „decomodificare”, cât și de un set de reguli pentru construcții responsabile (disponibile aici), participanții devin arhitecți și constructori și ridică un oraș efemer, cu spații de locuit, locuri destinate meditației, plimbării dar și petrecerii. La final, o parte din arta adhoc cât și statueta Burning Man înaltă de câteva zeci de metri sunt arse, o celebrare a efemerității omului în lume.

Marian Goodell, care a participat în 1995 la prima sa experiență Burning Man, va povesti la Conferința Globală IAA „Creativity 4 Better” despre eforturile de a răspândi principiile comunității Burning Man. Inițiativele demarate de comunitatea din jurul festivalului caută să promoveze responsabilitatea civică și voluntariatul, în vederea unor schimbări pozitive și a creșterii economice determinate la nivel local de societatea civică.

Cum construiești un oraș efemer?

Procesul ridicării orașului Black Rock are deja, după 32 de ani, un proces urbanistic clar, astfel încât viața în deșert și feluritele expresii personale radicale să se poată desfășura în siguranță. Acest proces pornește de la „vârful de aur” („The Golden Spike”), un nod central în planificarea orașului. De acolo, „liniile” așezării se extind pe mai mult de o milă, iar centrul este marcat pentru a putea planifica viitoarele drumuri. Există și un fel de inspectori ai procesului de construcție, necesari ca cineva să păstreze o privire de ansamblu. Profesorul Plague, numele de festival al unuia dintre ei, povestea :

                  „Majoritatea orașelor cresc gradual. Noi avem avantajul de a aduce la viață un plan urban și de a-i da consistență.
Multe orașe pe care le cunoaștem mai bine s-au dezvoltat încet în cursul timpului, așa că nu au foarte mult sens (urbanistic).
Acest oraș e gândit ca ceva temporar, așa că îl putem face mult mai bine organizat decât un oraș obișnuit”.

the-orb-bjarke-ingles-jakob-lange-burning-man-2018-highlights_dezeen-hero-a-852x479

The Orb – Bjarke Ingles & Jakob Lang, Burning Man, 2018

Black Rock City este un oraș imposibil în adevăratul sens descris de Italo Calvino în Invisible Cities : orașe utopice, ale memoriei, dorinței, ale schimburilor și darurilor, ale vieții și morții. Unul dintre aspectele imposibile ale Black Rock City, parte din ceea ce definește un oraș care se naște an de an, este faptul că îl poți vizita în momente diferite ale dezvoltării sale. Nu ai putea să vezi New Yorkul când era o colonie, sau San Francisco înainte de golden rush.

Dacă vă întrebați cum e construit an de an acest oraș de 70.000 de locuitori în mijlocul deșertului, vă recomandăm acest video realizat de Shalaco Sching:

Arhitectura frgilă a locuirii în deșert

Însă nu doar construcțiile artistice de la Burning Man suscită interesul, ci și arhitectura efemeră a locuirii. Condițiile din Playa au creat o „arhitectură vernaculară care rejuvenează lumea campingului” observă Phillippe Glade, un fotograf care a documentat soluțiile de cazare în deșert pe parcursul a 20 de ani. În cartea sa Black Rock City, NV The New Ephemeral Architecture of Burning Man, Glade explorează străzile și cartierele din Burning Man și surprinde cele mai răspândite tipuri de adăposturi: de la corturi, la iurte, domuri, umbrare din parașute până la colibe pentru maimuțe. Diversitatea și inventivitatea din deșert sunt uimitoare, iar pasionații de soluții arhitecturale alternative se vor bucura să răsfoiască cartea lui Glade.

carte-black-rock-city-1-copy

Diferențele orașului-festival nu vin, însă, doar din construcția și reconstrucția sa, ci și din tematica diferită abordată an de an. Spre exemplu, anul acesta tema a fost „I, Robot” și a îndemnat participanții să exploreze în creațiile lor relația dintre om și tehnologie și impactul acesteia asupra lumii.

Marele ORB, 2018

Una dintre cele mai appreciate construcții ale acestui an a fost ORBul construit de BIG – Bjarke Ingels Group, grup de ahitecți, designeri, urbaniști, peisagiști, designeri de interior, fondat în Danemarca. Printr-o campanie Indiegogo, în ton cu principiile esențiale ale Burning Man, Bjarke Ingels și Jakob Lange au strâns $34,251 pentru instalație. Au reușit să producă o imensă bilă-oglindă (sau un imens disco-ball cum i s-a zis), la o scală aproximativă de 1 /500,000 și 25 metri diametru.

the-big-orb-big-ideas

Imensa sferă a necesitat 30 de tone de metal și un pilon metalic de susținere de 34 de metri. Toată construcția a fost ridicată în nu mai puțin de 2500 de ore de cusut și sudat. Neconvențional din punct de vedere al construcției este și faptul că se umflă și se dezumflă, ca să onoreze principiile de pe Playa: fără nicio urmă.

burning-man-creditkai-uwe_bergmann_4

Ingels și Lange, cei doi arhitecți, au explicat că ideea a fost ca ea să contopească perfect cu peisajul și să devină o parte a deșertului. ORBul este un simbol-concept pentru Pământ și expresia umană, prin modul în care reflectă și magnifică lumina, mișcarea și formele de exprimare artistică.

Dacă sunteți printre cei care își doresc să ajungă o data în viață la Burning Man, vă recomandăm acest timelapse:

Burning Man 2018 – aerial view – 4k from Philippe Meicler on Vimeo.

Conferința Globală IAA „Creativity 4 Better” va avea loc pe 2-3 octombrie la Teatrul Național București și veți putea întâlni vorbitori din sfera creativității, a designului, a sustenabilității, dar și din tehnologie și business. Descoperiți detaliile pe site: www.creativity4better.com, de unde încă puteți achiziționa bilete la oferta Late Bird.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0