fbpx

Arhitecturi verzi

Vorbim în acest articol nu atât despre clădiri eficiente din punct de vedere energetic, despre utilizarea tehnologiilor avansate menite să reducă impactul negativ asupra mediului înconjurător, cât despre clădiri verzi la propriu, deşi proiectele alese nu exclud nici caracteristicile primei categorii. Vom vorbi mai precis despre exemple de arhitectură care integrează elementul vegetal în compoziţia de ansamblu, însuşindu-l cu noi valenţe, estetice şi funcţionale deopotrivă.

Text: Reka Țugui

Arhitecturi verzi

Urbanizarea tot mai accelerată ne pune în faţa unei probleme esenţiale a planificării teritoriale contemporane: cum putem asigura necesarul de spaţii construite pentru o populaţie aflată în creştere fără să renunţăm însă la suprafeţele verzi?

Arhitecţii, urbaniştii, peisagiştii, designerii, societatea civilă şi administraţiile locale din lumea occidentală devin din ce în ce mai implicaţi în găsirea unor răspunsuri creative, sustenabile şi viabile. Aşa au apărut iniţiativele de agricultură urbană (despre care v-am povestit pe larg aici), proiectele de design de obiect prin care natura este adusă în spaţiile interioare (după cum veţi observa în articolul de aici), abordările noi cu privire la arhitectura peisagistică, dar şi întreaga serie de clădiri cu suprafeţe impresionante care devin veritabile parcuri în sine.

Ne oprim asupra a trei astfel de proiecte. Primul, Persona urban farm, construit în Tokyo, se remarcă atât prin faţada acoperită de vegetaţie, cât mai ales prin interiorul în care, pe o suprafaţă de 4 000 de mp, se cultivă legume şi fructe suficiente pentru a hrăni toţi angajaţii companiei care îşi are sediul aici. Sediul Pasona oferă angajaţilor un contact permanent cu agricultura, ceea ce asigură o îmbunătăţire a stării lor generale. 

Arhitecturi verzi

Continuăm cu un complex de clădiri ridicat la margine de Paris – Espace Bienvenue, a cărui arhitectură răspunde în cel mai exemplar mod funcţiunii: un pol de cercetare axat pe tehnologii verzi, un centru dedicat sustenabilităţii urbane, care încurajează dezvoltarea unei noi abordări în proiectarea, construcţia, dezvoltarea şi administrarea oraşelor.

Arhitecturi verzi

În încheiere vă invităm să descoperiţi povestea hotelului Parkroyal din Singapore, a cărui faţadă se distinge prin terase ample, pe care grădinile, oglinzile de apă, cascadele şi pereţii verzi ating suprafaţa de 15 000 de metri pătraţi, egală cu cea a parcului situat în imediata vecinătate.

Arhitecturi verzi

Arhitecturi verzi

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0