fbpx

„Art Nouveau în linii de arhitectură” – expoziție colectivă la Filiala București a OAR

Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București împreună cu Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.) şi partenerii săi prezintă proiectul expoziţional, educaţional şi creativ intitulat „Art Nouveau în linii de arhitectură”.

Pe 7 iulie 2022, începând cu ora 18:00, la sediul Filialei București a O.A.R., are loc vernisajul expoziției „ART NOUVEAU ÎN LINII DE ARHITECTURĂ”. Este vorba de o expoziție colectivă care este organizată de C.E.A.A.A și coordonată de dr.arh. Luca Matei Stoian având ca autori elevi şi studenți din ţară şi străinătate.


Prin evenimentul „Art Nouveau în linii de arhitectură”, prezentăm publicului larg şi comunităţii culturale internaţionale explorarea patrimoniul Art Nouveau-ului prin tehnicile desenului realizate de tinerele talente creatoare.


Proiectul „Art Nouveau în linii de Arhitectură” a fost un Concurs International initiat în anul 2021 de dr.arh. Luca Matei Stoian și organizat de Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.) în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, cu participare a 5 țări din Europa pentru elevi și studenți, la care au aplicat 163 de participati. Au fost oferite 25 de premii pentru 7 secțiuni (Desen de linie, Grafica, Arhitectura, Detaliu de Arhitectura, Interior, Culoare, Afis, Fotografie + alte 4 Premii speciale: Premiul C.E.A.A.A., Premiul M.N.T.R., Premiul Igloo, Premiul Vizoo. Detaliile de participare au fost prezentate pe site-urile instituțiilor implicate în organizare si cele partenere.


Vă așteptăm în număr cât mai mare în data de 7 iulie 2022, ora 18:00, să vernisamm împreună expoziția „Art Nouveau în linii de Arhitectură” ce va conține o parte din lucrările premiate la concurs. Expozitia este deschisă pentru vizitare la sediul O.A.R București în perioada 7 iulie-19 iulie 2022 intrare din Strada Sfântul Constantin 32, București și face parte din Expohub O.A.R. București.

 

România se numără printre ţările cu un important patrimoniu Art Nouveau construit şi mobil, a cărui poveste, adoptare şi adaptare – în contextul mişcării Arta 1900 – merită puse în valoare, cu atât mai mult pe 10 iunie, când acest curent este sărbătorit, cu toate particularităţile sale regionale şi locale, în întreaga lume.


Ne alăturăm şi promovăm aşadar, iniţiativele internationale, atât către publicul larg cât şi în reţeaua europeană a proiectului Art Nouveau 2, ce este partener alături de Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta, MAK Muzeul Austriac de Arte Aplicate din Viena, MUO – Muzeul de Arte şi Meşteşuguri din Zagreb, Universitatea Slovacă de Tehnologie din Bratislava, Institutul Republican pentru Protejarea Monumentelor Culturale din Belgrad (Serbia), Universitatea Kodolânyi Janos, Budapesta, Muzeul Oraşului Oradea şi Municipalitatea Oradea (lider de proiect).


Despre Ziua Mondială Art Nouveau


10 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau, a fost stabilită în 2013 pentru a celebra memoria a doi mari reprezentanţi ai stilului – Antonio Gaudi şi Odon Lechner. Începând de atunci, la nivel mondial se organizează evenimente variate care readuc în atenţia publicului oamenii şi operele ce au marcat acest curent artistic, precum şi poveştile şi valorile patrimoniului Art Nouveau din Europa.

 

Curentul Art Nouveau a avut, pe teritoriul României, expresii diferite, motivate de realităţile politice şi culturale de la începutul secolului al XX-lea. De la Secessionul de factură Austro- Ungară din vestul ţării, la cel de inspiraţie maghiară din centrul Transilvaniei, de la începutul modernismului rusesc în estul ţării şi până la Art Nouveau-ul exuberant al Cazinoului din Constanţa. Variaţiile stilistice regionale ale acestui curent artistic oferă ocazia descoperirii unui patrimoniu deosebit de bogat, încă puţin cunoscut şi apreciat de publicul larg.

 

***

 

Participanti elevi: Cocosila Bianca, Oprea Florescu Ana Briana, Stuparu Bianca, Ghiorghita Natalia, Dita Andrada, Cîrstea Sara Ioana, Smochina Angelina Eliza Ioana, Stoican Ania, Munteanu Iustina, Iliescu Alexandra, Pasarică Andrei.


Participanti studenți arhitecti: Marinescu Anastasia, David Dumitrescu, Nedelcu Natasa, Pana Eduard, Adamescu Nicola, Danila Corina Elena, Tudorache Andreea, Popovici Bianca, Ciocaru Cristina, Diana Enescu.


Parteneri principali: Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București


Parteneri: Lucas & Partners Arhitectura Studio, Igloo Media, MNG ART SRL, CATENA, GLULAM SA, GIP.SRL., VIZOO.RO, OMG Cabina Foto.


Parteneri instituționali: Academia Română Sectia Arte, Arhitectură si Audiovizual, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Uniunea Artistilor Plastici, Universitatea Națională de Arte București, Colegiul Tehnic de Arhitectură „IN Socolescu”, Liceul „Dimitrie Paciurea” Colegiul Național de Muzică „George Enescu”.


Parteneri media: Igloo Media, Modernism.ro, DC News, AGERPRES, Revista Banchiza Urbană, National TV.

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0