fbpx

Artă şi Peisaj: Grădini Nomade de Zilele Bucureştiului, 18-20 septembrie 2010

Bucureştiul trăieşte cu nostalgia grădinilor de altădată. În cadrul Zilelor Bucureştiului, Ambasada Franţei şi Institutul Francez îşi propun mai multe intervenţii simbolice în spaţiul din inima capitalei, invitând bucureştenii la o plimbare nomadă din gradină-n gradină, de pe Dacia 77 şi până la Gara de Nord. Proiectul Artă şi Peisaj – Grădini Nomade este rezultatul colaborării dintre Institutul Francez şi CulturesFrance, ArCuB şi Primăria Municipiului Bucureşti.

Proiectul se traduce prin instalaţii efemere în 6 puncte centrale ale capitalei: Dacia 77, Piaţa Arthur Verona, spaţiul din faţa Ateneului, Piaţa Universităţii, Piaţa Roma şi Gara de Nord. Demersul este unul sensibil şi conceptual, propunând o privire nouă asupra peisajelor urbane obişnuite şi reinterpretând ideea de gradină. Un impresionant tunel verde va petrece călătorii din Gara de Nord, iar în Piaţa Roma va fi înfiinţată temporar Agora Verde, forum străjuit de copaci robuşti.

19 septembrie este şi Ziua Europeană a Patrimoniului, iar iniţiativa Ambasadei Franţei şi a Institutului Francez din Bucureşti subliniază astfel apartenenţa parcurilor şi a grădinilor, în aceeaşi măsură cu arhitectura, la patrimoniul capitalei române.

Artă şi Peisaj: Grădini Nomade de Zilele Bucureştiului, 18-20 septembrie 2010

Grădini nomade în centrul Bucureştiului

Pentru un oraş modern precum Bucureştiul, proiectul Grădini Nomade ridică problema noilor peisaje urbane, care să păstreze din atributele tradiţionale de locuri publice şi de recreere, transplatate într-un oraş deconectat de memoria spaţiului public.

Proiectul Artă şi Peisaj – Grădini Nomade vizează spaţii centrale ale capitalei, pentru care se propune reinterpretarea spaţiului:

  • Institutul Francez din Bucureşti, Dacia 77 – Grădini celulare
  • Piaţa Arthur Verona – Seminţe nomade
  • Piaţa George Enescu – Pădurea de argint
  • Piaţa Universităţii – Pajişti înflorite
  • Piaţa Roma – Agora verde
  • Gara de Nord – Tunelul vegetal

Proiectul s-a născut dintr-o colaborare a specialiştilor franco-români din domeniu: Anne Cauquelin de la Institutul de Urbanism din Paris şi autoarea cărţilor de referinţă precum Invenţia peisajului, inginerii peisagişti Nicolas Triboi de la atelierul Foaie Verde şi Raluca Ungureanu de la Geometrik.

Proiectul implică din partea locală şi susţinerea Universităţii Naţionale de Arte, de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” şi de Ştiinte Agronomice, Bucureşti.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0