fbpx

Casa frumoasă

Printre fermecătoarele clădiri zidite în perioada interbelică de-a lungul bulevardului Lascăr Catargiu (astăzi, multe dintre ele declarate monument), casa de la numărul 40, cu faţada din cărămidă aparentă şi o bogată şi diversă decoraţie în piatră atrage privirile trecătorilor şi ridică semne de întrebare cu privire la originile sale. Construită între 1919 şi 1925 pentru doctorul Anton Dobrovici, imobilul reprezintă unul dintre cele mai remarcabile exemple de arhitectură rezidenţială ce poartă semnătura profesorului Duiliu Marcu, în care plastica de inspiraţie neoromânească se îmbină cu o abordare modernistă a spaţiului. O arhitectură simplă, a detaliului, în care interiorul primeşte aceeaşi atenţie ca exteriorul.

Text: Reka Ţugui
Foto: Andrei Creangă

Naţionalizată în anii comunismului şi compartimentată în mai multe apartamente, casa a fost readusă la forma iniţială după 1990. Apoi, în 2008 a fost achiziţionată de Julia Kristensen care a transformat-o în Casa Frumoasă, un magazin multi-brand, destinat în exclusivitate vestimentaţiei de lux. Pornind de la nevoia de a oferi un fundal elegant şi contemporan produselor expuse, dar cu respect faţă de istoria clădirii, lucrările efectuate în perioada 2008-2009, sub atenta coordonare a arhitectului italian Elena Busato, se remarcă prin echilibrul obţinut între caracteristicile originale ale casei şi elemente actuale de design.

O primă şi foarte importantă etapă a intervenţiilor din această perioadă a avut în vedere renovarea faţadei, pentru care, toate elementele decorative, împreună cu suprafeţele din cărămidă aparentă au fost minuţios curăţate şi tratate cu materiale de protecţie de înaltă calitate.

În ceea ce priveşte interiorul, lucrările au vizat doar partea de finisaje, păstrându-se astfel compartimentarea iniţială şi estetica generală a casei. Până şi introducerea liftului s-a făcut fără compromisuri, acesta amenajându-se, cu ajutorul unei noi structuri metalice, în locul vechilor băi, care erau dispuse pe aceeaşi direcţie la toate nivelurile.

Identitatea interiorului, aşa cum reiese şi din imaginile de epocă era dată în mare parte de elementele decorative din lemn. Balustrade frumos sculptate, tocuri masive de uşi, grinzi cu ornamente discrete, toate au fost păstrate şi recondiţionate din dorinţa de a păstra spiritul amenajării semnate în urmă cu aproape un veac de Duiliu Marcu. La fel s-a întâmplat şi cu elementele de feronerie sau cu detaliile sculptate în piatră. Oferind un răspuns noii funcţiuni a clădirii, toate acestea sunt completate de un lung şir de elemente contemporane, rezultatul fiind un remarcabil dialog între vechi şi nou. Mozaicul strălucitor care îmbracă pardoseala holului de intrare, tapetul cu motive vegetale din acelaşi spaţiu sau cel care imită vitraliul din încăperea centrală a parterului sunt doar câteva dintre finisajele alese cu multă grijă de autorul proiectului de reamenajare. Mobilierul casei a fost selectat de la branduri de înaltă calitate precum Cub Design, Baxter SpA, Bussola & Ralph International.

În 2011, magazinul a fost extins prin amenajarea podului şi construirea unui restaurant în curtea dinspre strada Clopotarii Vechi – o construcţie elegantă, pe structură metalică şi complet vitrată, unde regăsim aceeaşi grijă pentru detaliu. Mobilierul marca Christopher Guy, mozaicul Sicis sau candelabrul Seguso susţin atmosfera aristocrată a spaţiului.

Proiectul de amenajare a Casei Frumoase, rezultat al unei excelente colaborări între arhitect şi proprietar, oferă un exemplu nu doar prin modul în care a recuperat şi a pus în valoare un monument al unuia dintre cei mai importanţi arhitecţi interbelici ai României, ci şi prin modul în care a soluţionat inserţia noului pe fundalul altor vremuri.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0