fbpx

Filmele de la TIFF 14 vin la București

Despre recent încheiata ediție 2015 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania se spune că a fost una dintre cele mai reușite, dacă nu chiar cea mai bună. În caz că ați ratat fenomenul care stârnește efervescență cinematografică la Cluj în fiecare final de mai, filmele de la TIFF vin la București (17-18 iunie și 20-21 iunie).

Text: Manuela Zipiși

Filmele de la TIFF 14 vin la București

TIFF-ul este cel mai important festival de film autohton aducător de bucurii cinematografice în lanț, care provoacă dependență dar și reale nostalgii post eveniment. Ediția cu numărul 14 nu s-a dezmințit: a reunit timp de o săptămână și ceva în cinematografele și printre dealurile Clujului, 223 de filme din 60 de țări și a stabilit un nou record: peste 73.000 de spectatori plătitori de bilete.

Că TIFF-ul crește de la an la an și reușește să fie mereu surprinzător, indiferent dacă e prima sau cea de-a zecea ediție la care participi, o dovedesc evenimentele conexe, care s-au nuanțat de la ediție la ediție (Educatiff, 10 pentru film, Let’s go digital! sau Transilvania Talent Lab), dar și proiecțiile în cele mai neașteptate și mai pitorești locuri. În 2015, proiecțiile de film au ajuns la piscină, la Vlaha, un sat de lângă Cluj, la Depozitul de filme ori s-au derulat pe muzică – cine-concert Christine Ott – Tabu.

Filme românești la TIFF

Filmele de la TIFF 14 vin la București

Dacă ar fi să aleg acea parte de memorabil a TIFF-ului 2015, aceasta s-ar lega de filmul românesc, lung și scurt metraj, care, cu excepția unor mici dezamăgiri, a produs reale surprize. Seria oldies but goldies a avut drept cap de afiș Retrospectiva Mircea Daneliuc dar și proiecția aniversară (10 ani) a filmului lui Cristi Puiu, Moartea Domnului Lăzărescu.

Lăsând deoparte deja cunoscutele De ce eu? (r. Tudor Giurgiu) și Aflerim! (r. Radu Jude), pe la TIFF s-au perindat și câteva filme românești în premieră națională sau foarte recent lansate.

Cel mai nou film al lui Corneliu Porumboiu, Comoara, care a luat la TIFF Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea lungmetraj, tratează în cheie umoristică căutatea unei comori despre care se presupune că ar fi fost îngropată cu ani în urmă într-un sat de lângă București. Deși anumite portrete și ipostaze de personaj sunt reușite (Adrian, vecinul ori specialistul în detectoare de metale), Comoara nu este cel mai reușit film al cineastului, având totuși șanse să devină mai popular în rândul marelui public decât Când se lasă seara peste București… sau Al doilea joc.

Filmele de la TIFF 14 vin la București

Premiul filmului românesc pentru debut i-a revenit lui Nicolae Constantin Tănase, pentru Lumea e a mea, un film puternic și fresh, despre o lume prea puțin abordată în cinemaul românesc: cea a adolescentelor, de cele mai multe ori plină de violență și deziluzii. Povestea Larisei, o fată de 16 ani dintr-un oraș de la malul mării, devine prilej de lungi zăboviri ale camerei pe chipurile și trăirile personajelor și de surprinzătoare construcție cinematografică.

Poate că îi ia ceva timp să scoată la rampă un nou film, dar Radu Muntean nu dezamăgește în Un etaj mai jos, unde tensiunea e impecabil închegată în această dramă de bloc, care oferă plăcerea reîntâlnirii cu Teodor Corban (Pătrașcu) dar și jocul surpriză al lui Iulian Postelnicu (vecinul).

Ar mai fi de menționat impactantul documentar al lui Alexander Nanau, Toto și surorile lui, iar dintre scurt metrajele autohtone proiectate în festival de remarcat și reținut ar fi Profesioniștii, în regia lui Tudor Botezatu. Un meci de box prilejuiește o privire aruncată în culise: antrenorul își învață elevul cum să abordeze partida. Mix-ul de actori (Doru Aftanasiu, actor de teatru) și neprofesioniști (George Verdeș, natural și convingător) și umorul aluziv, aduc filmului doza potrivită de firesc și suplețe.

TIFF la București

Între 17-18 iunie și 20-21 iunie, o parte dintre filmele de la TIFF vor putea fi văzute la București, la Cinema Elvira Popescu. Ce ar fi de pus pe listă? Incendiul, r. Juan Schnitman, filmul argentinian care a câștigat Trofeul Transilvania sau câștigătorul premiului pentru cea mai bună regie, Lecția, r. Kristina Grozeva și Petar Valchanov.

Filmele de la TIFF 14 vin la București

Nu sunt de ratat nici Despre oameni și oi, r. Grímur Hákonarson, această Mioriță scandinavă care a impresionant publicul clujean, câștigând premiul de popularitate și nici filmul de închidere al festivalului, Trash, r. Stephen Daldry. Mai multe detalii despre eveniment și programul, aici.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0