fbpx

LSG Head Office Building

Ce se întâmplă atunci când o echipă de arhitecţi creativă şi decisă colaborează cu un proiectant de rezistenţă curajos şi cu o firmă de instalaţii de ultimă generaţie care este, în acelaşi timp, beneficiar? Pe scurt, apare un imobil de birouri capabil să scoată din letargie un front de blocuri comuniste şi să genereze speranţă de modernizare pentru o zonă a oraşului aparent resemnată şi fără aspiraţii, aducând-o mai aproape de universul designului contemporan.

Text: Catrinel Negru
Foto: Cosmin Dragomir | www.cosmindragomir.info

Volumul constă într-un parter liber, patru niveluri care respectă cornişa impusă de regulamente şi două etaje retrase, astfel încât proporţia, predominant verticală în realitate, este adusă la un raport vizual foarte apropiat de pătrat. Clădirea situată în vecinătatea unei intersecţii este compusă din două volume care se întrepătrund, se intersectează şi tind să iasă în faţă – volumul negru, spre strada de acces, iar cel alb, spre Bulevardul Ion Mihalache, principalul punct de percepţie al imobilului.
Corpul negru este aliniat la faţada blocului socialist din imediata vecinătate, în timp ce corpul alb iese în faţa acesteia şi devine elementul-semnal al clădirii. Ambele volume se prelungesc către cele două străzi prin loggii acoperite care se proiectează pe faţade asemenea unor cuburi în consolă.
Tratarea acestora – placaje plane, simple, din tablă albă sau neagră – este detaliată cu inventivitate, păstrând la un minim grosimea vizibilă a muchiilor şi dematerializând elementele structurale prin introducerea de fante şi perforaţii luminoase şi colorate.
Noaptea, loggiile devin corpuri de iluminat urbane, al căror regim de culoare este dictat de sistemul BMS al clădirii. În timpul zilei, terasele sunt animate discret de placările colorate ale intradosului şi lateralelor – roşii pentru volumul alb şi verzi pentru volumul negru. Situate în umbră şi în plan secund, acestea nu afectează caracterul sobru al clădirii, deoarece devin importante numai pe măsură ce te apropii.
Fondul pe care se proiectează balcoanele – suprafeţele albe şi negre, este punctat de ferestre verticale pe toată înălţimea nivelului, variabile de la un etaj la altul. Pentru a le transforma în texturi grafice care subliniază volumul şi nu elementele de finisaj, ferestrele au fost aduse în planul exterior al placării de faţadă.
Rolul LSG ca beneficiar şi proiectant de instalaţii şi-a spus cuvântul în momentul alegerii sistemelor cu cel mai înalt grad de eficienţă energetică – panouri fotovoltaice pe învelitoare, imperceptibile de la nivelul străzii, care asigură energia necesară funcţionării tuturor echipamentelor, iluminatul exclusiv cu LED, termoizolarea supradimensionată – vitraje triple şi izolaţii de 15 cm care minimizează pierderile de căldură între interior şi exterior.
Din punct de vedere planimetric, suprafaţa de nivel este relativ redusă, însă judicios zonificată – scara în două rampe amplasată excentric este înconjurată pe trei laturi de birouri iluminate natural şi pe a patra latură, la calcan, de spaţii tehnice. Birourile beneficiază de mici terase acoperite, orientate către toate cele trei faţade libere ale clădirii.
Clădirea LSG demonstrează că designul eficient energetic şi noile tehnologii sunt compatibile şi recomandabile chiar şi în cazul unei localizări în centrul aglomerat al oraşului, pe un teren de dimensiuni mici, fără a influenţa imaginea de ansamblu a clădirii şi fără a necesita compromisuri din punctul de vedere al conceptului arhitectural.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0