fbpx

Muzeul Naţional de Istorie Maritimă, Helsingør, Danemarca

Încă din cele mai vechi timpuri, marea a jucat un rol crucial în viaţa poporului danez. De la drakkar-ele vikingilor la nave contemporane cu o tehnologie sofisticată, de la expediţii de explorare la bătăliile navale din secolele XVII-XVII şi la tumultuosul secol XX, această bogată istorie a convieţuirii dintre om şi mare avea nevoie de un spaţiu pe măsură pentru a fi prezentată pe îndelete publicului larg.

Text: Anca Rotar
Foto: © BIG

Proiect ambiţios, desfăşurat pe un sit înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial, Muzeul Naţional de Istorie Maritimă al Danemarcei reprezintă un nou triumf pentru BIG, unul dintre cele mai dinamice birouri de arhitectură ce activează la ora actuală. Pentru construcţia muzeului, BIG a colaborat cu Kossmann.dejong, Rambøll, Freddy Madsen, KiBiSi. Împreună, au creat un concept inovator de expunere şi circulaţie, care le-a permis să aducă laolaltă, în cadrul aceleiaşi incinte, toate evenimentele-cheie ale unei istorii de aproape 2000 de ani.

Noua clădire este situată în Helsingør, la doar 50 km nord de Copenhaga şi ocupă o suprafaţă totală de 6 000 mp. Construit în apropierea zonei portuare a oraşului, muzeul se învecinează cu una dintre cele mai celebre clădiri din Danemarca, castelul Kronborg, unde se desfăşoară acţiunea piesei lui William Shakespeare – Hamlet (de altfel, numele de Elsinore, folosit în piesă, nu este altceva decât varianta engleză a lui Helsingør). Muzeul reprezintă cea mai recentă structură din cadrul complexului Kulturhavn Kronborg, proiect ambiţios ce implică atât renovarea castelului propriu-zis, cât şi construirea a două clădiri noi, cu scopul de a le oferi localnicilor şi vizitatorilor şansa de a lua parte la o varietate de activităţi culturale. Păstrând în totalitate zidurile docului, ridicate în urmă cu 60 de ani, galeriile muzeului sunt amplasate în subteran şi dispuse într-un traseu sinuos, continuu, în jurul acestora. Astfel, portul însuşi devine piesa principală a expunerii, un spaţiu public deschis în care vizitatorii îşi pot face o idee despre scara reală la care se construiesc navele maritime. Legătura dintre noua structură şi oraş este realizată prin intermediul a trei poduri cu câte două niveluri care, în acelaşi timp, asigură o circulaţie fluidă şi uşoară între diferitele zone ale muzeului. Primul dintre acestea, cu o formă îndrăzneaţă, de linie frântă cu porţiuni abrupte, constituie principala cale de acces în clădire. Mai mult decât o simplă soluţie spaţială, el reprezintă şi o ocazie de a admira împrejurimile spectaculoase, care devin, astfel, o parte din expunere. Datorită traiectoriei circulare, vizitatorii care intră în muzeu se întâlnesc aici cu cei care ies din incintă, într-un flux continuu. Mai departe, însăşi sala auditorium a muzeului reprezintă un pod ce face legătura între Culture Yard, inima complexului cultural, şi castelul Kronborg, „vedeta” acestuia. Cel de-al treilea pod, orientat spre port, închide, la nivel vizual, zona docurilor şi serveşte, de asemenea, drept promenadă. În interior, spaţii sunt sculpturale, captivante.

Bogata istorie maritimă a Danemarcei, ilustrată prin expoziţia multimedia gândită de Kossmann.dejong, se dezvăluie vizitatorilor în interiorul şi în jurul zidurilor docului, la 7 metri sub nivelul solului. Zonele auxiliare precum auditoriumul, sălile de conferinţe, birourile şi cafeneaua se conectează în mod organic la traiectoria principală.

Spaţiul public adiacent clădirii este definit de prezenţa unui concept original de mobilier urban, creat de KiBiSi, cu bănci ce conţin mesaje în codul Morse, provocând vizitatorii să le descifreze, într-un joc ce completează experienţa muzeului.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0