fbpx

Rezultatele concursului de design (de obiect) Capra Urbană. Igloo

Adresat tuturor celor interesaţi de spaţiul public urban, concursul de design (de obiect) Capra Urbană i-a provocat pe participanţi să vină cu cele mai creative propuneri de obiecte care pot înlocui caprele urbane anti-parcare. Din metal sau din lemn, sudate sau legate cu sârmă, înglobând în structura lor obiecte variate de tipul navete, jante de camion sau ligheane, actualele capre urbane poluează estetic oraşele româneşti. Mai jos găsiţi patru dintre propunerile primite ca răspuns la apelul lansat de Igloo, soluţii de „domesticire” şi înfrumuseţare a caprelor urbane, două dintre ele fiind desemnate de către juriu câştigătoare.

Rezultatele concursului de design (de obiect) Capra Urbană. Igloo

Capra urbană: interzis vs. primitor

Autor: arh. Iacoban Adela

Proiect câştigător

Proiectul îşi propune transformarea unui o­biect urban cu rol de interdicţie – un mare X – care, prin repetare şi alăturare devine un loc de stat. Prin urmare Capra X se transformă în Capra-scaun, Capra-ban­că sau Capra-pat. Obiectul va fi confecţionat din ţeavă de oţel 14 mm cu o lungime de 260 cm, îndoită la 45 de grade, cu o îmbinare sudată, pentru rigidizare. Ca dimensiuni obiectul se înscrie într-un cub cu latura de 51,3 cm. Finisajul obiectului depinde de buget şi context: el poate fi vopsit, pictat, decorat cu diverse elemente aplicate sau lipite, sau doar grunduit.

Rezultatele concursului de design (de obiect) Capra Urbană. Igloo

Capra urbană: Scaun  

Autor: arh. Daniela Gheorghiu, arh. Andrei Marcu

Proiect câştigător

Cum ar fi să înlocuim un scaun cu un… scaun?!? Unul mai stilat evident! Pentru a fi mai amuzantă, Capra urbană reinterpretată poate să fie un obiect din arsenalul domestic, dar sub formă de crochiu. Ne-am propus să aducem în stradă doar wireframe-ul unui umeraş, al unui fotoliu, al unei lămpi şi lăsăm mecanismul inferenţei să completeze întregul. Şi în acest fel, simplul parcurs ur­ban îmbie imaginaţia prin elementele atent presărate, declanşează procese de interpre­tare a obişnuinţelor comunităţii şi chestio­nează asupra nivelului de civilizaţie pe care îl avem sau îl dorim. Faptul că locurile de parcare sunt marcate prin elemente scoase în stradă în mod abuziv nu este deloc întâmplător, iar răspunsurile la problemele care generează această abordare a urbanului ar trebui să ne solicite atenţia fiecăruia, preţ de câteva secunde, stimulată de obiecte semnal precum „capra urbană”.

Rezultatele concursului de design (de obiect) Capra Urbană. Igloo

Premisele studiului se concretizează într-un wireframe particularizat, inspirat din trei obiecte casnice: umeraşul, fotoliul şi lampa. Fiecare obiect este realizat din ţeavă meta-lică Ø 15-20, îndoită la rece prin roluire şi închisă într-un continuu prin puncte de sudură. Suprafaţa metalică poate fi protejată de acţiunea mediului exterior prin grundu­i­re, vopsire în câmp electrostatic sau zincare. Astfel se generează un obiect stabil, fiabil în timp şi rezistent la uzura specifică funcţiunii. Obiectul ia în calcul posibilitatea de depozitare prin suprapunere precum şi uşurinţa în manevrabilitate, putând fi apucat versatil în funcţie de centrul său de greutate raportat la poziţia utilizatorului.

Capra urbană: Cui

Autor: arh. Miron Simona-Adina

CAPRA-CUI este formată dintr-un sistem de piramide, prinse pe o bază care, împreună cu forma de ansamblu a modelului de capră, asigură stabilitatea acesteia. Generarea de cât mai multe modele se poate face uşor, prin inserarea unui atractor în algoritmul ce generează volumele, la fel şi prin schimbarea tipului de curbă din care rezultă forma bazei, ce este apoi urmată de piramide (CUIE). Caprele se vor confecţiona din Plexiglas colorat. Se pot insera piramide din Plexiglas în culori diferite în cadrul aceluiaşi model, pot fi din acelaşi tip de Plexiglas sau pot fi vopsite/pictate în funcţie de „spiritul locului”. Modelele prezentate au dimensiunile unui birou (150 x 75 x 80 cm, 170 x 80 x 80 cm, 90 x 90 x 70 cm), astfel putem aduce capra în interior, creând mo­dele ce pot susţine planşete. Acest lucru necesită realizarea a patru puncte de sprijin prin înălţarea la aceeaşi cotă a vârfurilor unor piramide.

Rezultatele concursului de design (de obiect) Capra Urbană. Igloo

Capra urbană: Cu coamă  

Autor: arh. Tămăşan Bianca

Capra cu coamă este un animal inspirat de natură. Ea se înrădăci­nează pe străzi prin ale sale trei picioare de oţel cărora le conferă stabilitate o bază plată, tot din oţel. În vârful capului, capra poartă o coamă verde, adusă în oraş tocmai din habitatul ei natural, pentru a oferi orăşenilor nu doar serviciul de marcare a teritoriului, ci şi o pată de culoare şi viaţă.

Rezultatele concursului de design (de obiect) Capra Urbană. Igloo

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0