fbpx

Superbude II – Hamburg

În limba germană, cuvântul „Buden”, al cărui sens propriu este „baracă” sau „cocioabă”, se foloseşte în mod colocvial pentru descrierea unităţilor de cazare în comun. Prin urmare, „Superbude” reprezintă următorul pas în evoluţia acestora. Semnat de designerul Armin Fischer, cel de-al doilea proiect din Hamburg cu această marcă, amplasat în Schanze, unul dintre cele mai căutate şi dinamice cartiere din oraş, a fost desemnat în 2014 câştigătorul German Design Award.

Clădirea ce găzduieşte Superbude II este un fost centru de comutare electrică, construit la începutul secolului 20, care a fost convertit şi adaptat noii funcţiuni într-o manieră onestă, creativă. Arhitectura originară, specifică unei zone portuare, a fost păstrată şi restaurată pe cât posibil, cu multă atenţie la detalii, mai ales în ceea ce priveşte casa scării – axul principal al clădirii. Elementelor autentice le-au fost asociate obiecte şi materiale moderne, precum şi echipament tehnic de ultimă oră.

Superbude II funcţionează acum asemenea unui hotel clasic cu 90 de camere duble, dar paturile mobile supraetajate create de designerul Rolf Heide măresc capacitatea de cazare, permiţând găzduirea a până la patru oaspeţi în aceeaşi cameră. În plus, fiecare unitate are propria baie, precum şi propriul grup sanitar.

Dincolo de unităţile de cazare, hotelul cuprinde o serie de spaţii publice generoase – o zonă de socializare, un bar şi un magazin, deschizându-se astfel şi către alte tipuri de vizitatori în afara turiştilor în căutare de adăpost.

Zona parterului este dominată de un perete multifuncţional cu o lungime de aproape 50 de metri, realizat din panouri de cofraj galbene şi decorat cu motivul funiei maritime, de regăsit şi pe mochetă. Acest dialog imprimă o anumită continuitate spaţiului şi-i accentuează forma lungă şi îngustă. Peretele încorporează de asemenea toate funcţiunile necesare zonei de zi: frigidere, un spaţiu de acces internet, seifuri pentru oaspeţi, bănci de aşteptare, un rezervor de apă, dar şi un spaţiu administrativ. Bucătăria, bufetul, barul şi mesele de aici sunt realizate din panouri serigrafiate de culoare roşie, blaturile fiind placate cu folie de cupru. Panourile de cofraj sunt prezente şi în interiorul unităţilor de cazare, unde elementele de eşafodaj şi plasele de siguranţă, portocalii, aflate la capul paturilor contribuie la crearea unei atmosfere modern-industriale şi aduc o notă ludică amenajării. În acelaşi spirit, barele de presiune servesc drept cuiere, iar vechi butoaie de bere au fost transformate în scaune. Tapetul folosit de arhitecţi aduce o ingenioasă perspectivă asupra vieţii oraşului Hamburg, fiind realizat din ziare locale reciclate.

În definitivarea designului interior a fost implicată şi scena locală de muzică alternativă: arhitecţii i-au invitat pe membrii unor tinere trupe din Hamburg să decoreze pereţii celor 90 de camere cu versuri din cântecele lor. Mai mult, a fost creat un apartament ce poartă numele de Rockstar-Suite, cu o scenă pentru şase persoane, precum şi tot echipamentul necesar pentru susţinerea unui concert. Aviz amatorilor de noi experienţe.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0