fbpx

Articularea materialelor și detaliere creativă

Aflat pe lista scurtă a Arhitectul Anului proiectul East Regional Chilled Water Plant din SUA surprinde prin articularea materialelor și detalierea creativă care deghizează defapt o instalație de răcire a apei la Universitatea de Stat din Ohio, în inima Midwestului ce se întinde peste râul Ohio din Columbus.

extday_incontextspring

CONTEXT
Cu mai mult de 65.000 de studenți universitatea reprezintă creierul major și ancora culturală pentru regiune. Omniprezenta cărămidă roșie a clădirilor universitare americane – în cea mai mare parte banale rochii uniforme ale clădirilor campusului – denotă o practică modestă și predictibilă a unei instituții din Midwest. Acest fond a fost însă reinterpretat original.

Leers Weinzapfel Associates au fost solicitați să proiecteze o clădire utilitară pentru universitate.

 

extday_straightonspring

EXPERTIZĂ
Firma Boston Leers Weinzapfel este recunoscută nu pentru clădiri spectaculoase arhitectural ci pentru programe lipsite de farmec. Mai exact, clădiri și utilități pentru campusuri, echipamente tehnice, două tribunale – toate programe care necesită considerații determinate stict funcțional.

Condus de Andrea Leers și Jane Weinzapfel, firma consultă în masterplanning și proiecte de inginerie, două domenii care joacă un rol major în practica lor de arhitectură.

 

ext_streetside

DEMERS
„Atenția noastră a fost întotdeauna acordată pe construcția în ansamblu, ansamblul urbanistic, ansamblul campusului. Vedem arhitectura ca o artă socială la scara ansamblului. Ceea ce face arhitectura specifică – pentru fiecare clădire, fiecare bucată de pământ sau sit – este interpretarea materialelor” explică Leers. „Asta e ceea ce o face specială și transformă amplasamentul în loc specific. Putem începe cu câteva idei generale despre modul în care arhitectura trăiește în locul său, servește publicul larg sau modul în care clădirea se angajează structura socială. Dar ceea ce o face deosebită este întotdeauna materialul. Aceasta ne conduce la investigarea materialul,a modului cum el devine cel mai interesant, senzual și frumos detaliat pentru această misiune.“

Pentru proiectul uzinei de răcire a apei Ohio State Regional firma a fost comisionată să introducă o clădire complet utilitară pe un sit foarte vizibil și extrem de traversat, situat la capătul de est al campusului. Universitatea nu a fost interesată de o „semnătură“ flamboaiantă pentru construcție ci mai degrabă de o structură respectuoasă care să mascheze instalațiile.

 

intequipment_2

PARTICULATITATE

În timp ce sistemele mecanice ale centralei de răcire permit un anumit grad de flexibilitate în amplasare și orientare, dimensiunea lor și cerințele spațiale sunt non-negociabile. De aici s-au generat primele decizii arhitecturale ale proiectului. Pentru a alinia clădirea cu vecinătatea și a salva o peluză amprenta construită la sol a fost redusă cât mai mult posibil, o treime din clădire fiind scufundată. Acest nivel inferior se conectează cu proiectul unui vast sistem de tunele care furnizează apă ansamblului.

glassdetail

REZULTAT
Fuziunea de mișcări formale și spațiale cu utilitate practică este continuată pe tot parcursul proiectului. Aceste clădiri au adesea cerințe semnificative de inginerie. Proiectul realizează un dialog foarte interesant între planificarea campusului și inginerie“, spune Weinzapfel. „Demersul poate fi foarte plin de satisfacții pentru că de la început nu suntem niciodată siguri care va fi cea mai bună soluție. Nu este doar o cutie de inginerie pe care o îmbraci în materiale elegante. Este relevantă într-adevăr zonarea maselor construite și modelarea situl pentru a stabili un dialog în campus.“

 

leonardocarrizo2368

MODUS OPERANDI
„A devenit populară expunerea interioară ale acestor tipuri de clădiri, ordonarea cromatică într-un complex de conducte – care recurge la codul: albastru, roșu, verde și galben“

Deasupra solului, celelalte două treimi ale clădirii sunt reunite într-un volum mai mic de sticlă, care definește spațiul interior principal și un spațiu exterior unde cele două turnuri mari de răcire contină.

Din exterior și către afară zumzetul aparaturii e scăzut și atfel trecătorului nu îi este clar ce conține exact clădirea. Pe lângă o ușă greu de perceput, în partea din spate, nu există intrări vizibile în clădire.

O instalație tăcută și chiar misterioasă face trecerea prin fața uzinei de răcire a apei agreabilă.

Un exemplu.

 

eonardocarrizo2714

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0