fbpx

Artişti în Industrie. Rolul Designlui în Era Digitală

Bucureşti, 1-2 noiembrie 2012. Sala Frescelor, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”

Artişti în Industrie. Rolul Designlui în Era Digitală

Abordarea critică a designului este o cale de a înţelege raporturile omului contemporan cu lumea şi cu semenii săi: condiţiile de producţie şi de asimilare a obiectelor produse. Şi asta pentru că designul este astăzi o temă privilegiată de reflecţie cuprinzând atât bunurile comercializate şi intrate în uz, cât şi practicile curente, definind cadrul vieţii de zi cu zi. Dincolo de valenţele sale estetice, designul este astăzi ecranul de proiecţie al vieţilor noastre. Designul modern nu poate fi desprins şi nu poate fi înţeles în afara evoluţiei tehnologice şi industriale.

Proiectul Artişti în industrie” este o platformă ce caută să pună în discuţie statutul designului în contextul actual de care nu putem da seama fără o analiză a formelor istorice de producţie artistică şi industrială şi a justificărilor teoretice care le-au însoţit. În acelaşi timp, globalizarea şi digitalizarea sunt astăzi fenomene cu profunde implicaţii în ceea ce priveşte noile paradigme de producţie şi de consum.

Demarat în 2011 de către Asociaţia 2580 cu sprijinul Administraţia Fondului Cultural Naţional, proiectul Artişti în industriee motivat, pe de o parte, de lipsa unor instituţii în România care să prezinte şi să pună în valoare artele aplicate, dincolo de un interes pur etnografic (nu există muzee de artă decorativă sau centre dedicate arhitecturii şi designului) şi, pe de altă parte, de dorinţa de a încuraja dezbaterea teoretică privind designul atât în România, cât şi într-un context mai larg est-european.

O prima etapă a proiectului a constat în realizarea arhivei on-line „Artişti în Industrie. Artele textile în România 1945-2000 (http://archive.artistsinindustry.com)”, arhivă dedicată designului textil şi artelor textile din România din perioada mai sus amintită. Acest „muzeu virtual” dedicat designului românesc modern a căutat să ofere o „identitate” designului textil din România, identitate fără de care orice tentativă de abordare critică nu ar fi substanţială. Proiectul îşi propune să valorifice şi să lărgească arhiva şi spre alte forme de producţie industrială (sticlă şi ceramică, mobilă, obiect electric, etc.)

În dorinţa de a aprofunda dezbaterea critică legată de statutul şi formele de manifestare ale designului contemporan Asociaţia 2580 organizează conferinţa internaţională „Rolul Designului în Era Digitală ”. Conferinţa va avea loc în perioada 1-2 Noiembrie 2012 la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, şi va pune în discuţie relaţia care există între design, industrie şi economie, între design şi tehnologie. Problemele abordate sunt legate de impactul digitalizării asupra procesului de proiectare şi de producţiei, de rolul designerului şi de statutul noţiunilor de „consumator” şi „utilizator” în contextul economiei digitale şi cel al globalizării şi, nu în ultimul rând, de provocările la care designul trebuie să răspundă în era digitală.

Invitaţi în cadrul conferinţei sunt Janis Jefferies, (Goldsmiths University of London), Tom Bieling (UdK – Design Research Lab, Berlin), Zilvinas Lilas (KHM, Cologne), Sophie Pène (ENSCI, Paris). Programul conferinţei este coordonat de Bogdan Ghiu, Tincuţa Heinzel şi Augustin Ioan.

Pentru mai multe detalii privind desfăşurarea conferinţei, vă rugăm să consultaţi: http://conference.artistsinindustry.com.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0