fbpx

Ascuns la vedere – dolmen

Un vizitator curios, dar mai puțin avizat găsește cu ușurință în orașul Sion, situat pe valea Rhonului în Elveția, o mulțime de lucuri de vizitat: în primul rând, centrul vechi cu cafenele, restaurante și magazine simpatice, apoi, pentru o plimbare mai lungă, Castelul Tourbillon (circa 1200-1300) și Basilica de Valère cu castelul aferent (circa 1100). Aici se află una dintre cele mai vechi orgi din lume și e în excelentă stare de funcționare. Mai atrag atenția de asemenea muzeul de istorie și arheologie, muzeul naturii, muzeul de artă, precum și centrul cultural Fundația Fellini „Maison du diable”.

 

Am avut privilegiul să cunosc un arheolog local care mi-a permis să descopăr „ascuns la vedere” o dimensiune neobișnuită a peisajului din mica urbe: o neprețuită colecție megalitică, accesibilă oricărui trecător, și integrată atât de bine în viața cotidiană încât poate trece neobservată.

img_0058

Totul se pare că a început prin anii 1960, cu ocazia unor săpături pentru noi construcții în cartierul „Petit-Chasseur” din Sion. Acolo a fost găsită o serie de 14 blocuri de rocă verticale, aliniate de la est la vest, și alte trei blocuri în afara aliniamentului. Recunoscute ca importante monumente paleolitice și surse de informație istorică, blocurile au fost excavate din locul originar și repuse în alinierea inițială pe o peluză înconjurată de locuințe și o școală locală. Ele pot fi admirate la orice oră din zi și din noapte.

Alături de peluză, într-o incintă acoperită, protejată cu pereți de sticlă, se află un dolmen: o construcție megalitică alcătuită din lespezi de piatră poziționate vertical și orizontal.

Pentru a da prioritate planurilor de construcție urbană, acest ansamblu megalitic a fost numerotat, demontat piatră cu piatră din locul în care a fost descoperit și reconstruit în forma și substanța lui originară în incinta actuală. Specialiștii au stabilit că la origine a servit ca amplasament funerar. La momentul descoperirii, scheletele din interior fuseseră mutate, iar craniile poziționate toate pe o linie în spatele construcției.

img_0051

La câteva sute de metri distanță de acest muzeu în aer liber, arheologul ne conduce spre un alt punct de interes. Pe trotuar găsim o poartă de metal cu o inscripție care informează trecătorii cu privire la o necropolă paleolitică. Coborâm și descoperim o vitrină mare în spatele căreia se află un dolmen cu mai multe plăci explicative. Arheologul ne povestește că, în 1986, a luat parte la excavațiile care pregăteau un șantier de construcții. În acea perioadă a avut un vis în care o voce i-a spus că acolo se află un dolmen. Deplin încrezător, a vorbit cu arhitectul coordonator și a insistat să se continue săpăturile într-un anumit loc. Nu numai că dolmenul a fost descoperit, dar arhitectul a hotărât să reconfigureze parcarea subterană în așa fel încât dolmenul să rămână accesibil publicului exact în locul originar.

img_0052

Turul nostru se încheie la muzeul de istorie din Sion, găzduit de fostul penitenciar. Aici se află expuse la adăpost de intemperii o serie de plăci megalitice antropomorfe denumite stele. La origine stăteau în fața dolmenelor, pereche, fiind un fel de paznici ai locului. Considerate capodopere preistorice, stelele au o importantă valoare istorică. Decorațiile atestă un nivel ridicat de măiestrie artistică. De asemenea, ele oferă informații cu privire la uneltele, îmbrăcămintea și stilul de viață ale unei populații despre care altminteri există foarte puține mărturii istorice. De aceea, la fel de rari sunt și cercetătorii specializați pe plan mondial în această epocă istorică.

 

În final, arheologul ne informează că anul trecut (2018), într-o zonă vecină, cu ocazia construcției unei parcări, a ieșit la lumină un nou dolmen flancat de stele sculptate. Monumentele sunt în prezent studiate de specialiști, pentru ca apoi să fie puse în circuitul turistic.

Iată de ce Sion este orașul în care istoria e vie și se dezvăluie, strat cu strat, ascuns la vedere.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0