Aspecte tectonice de colaj – One Charles de Gaulle

Probabil că unul dintre caracterele urbane ale Bucureș­tiului este adevărul piețelor sale discontinue. Adică faptul că, în locul unor camere exterioare bine definite prin înălțimi la cornișă omogene și fronturi construite continue, orașul ne cucerește prin intersecții heteroclite pe care le numim, cu drag, piețe.

Amplasat chiar într-o astfel de piață, imobilul Charles de Gaulle One ocupă arcul estic și stă în zona protejată 55, numită Parcelarea Dorobanți 2.

Circulația giratorie și strada Rosenthal sunt umerii curbi ai dezvoltării imobiliare One Charles de Gaulle care țin situl cu geometrie hexagonală. Axa Nord-Sud e marcată de direcția lungă a intervenției arhitecturale, o volumetrie subtil simetrică, alcătuită din două corpuri dispuse cardinal.

one_charles_de_gaulle

Amplasamentul e unul dintre cele mai frumoase locuri din București, în proximitatea intrării în parcul Herăstrău. Caracterul verde al intrării în București are o cotă înaltă a arbo­rilor. Curtea peisajeră dintre cele două volume ale ansamblului introduce o fâșie verde între clădiri și definește o tensiune compozițională între mineral și vegetal sau între masa construită și spațiul liber.

Proiectul ansamblului One Charles de Gaulle este o sinergie de competențe de proiectare. Astfel, aici au lucrat trei echipe de proiectare. Studiile inițiale, de intervenții volumetrice posibile în acest amplasament, și partițiile de planuri au fost ela­borate de echipa coordonată de prof. dr. arh. Dan Corneliu Șerban – DD Design. Proiectul dezvoltat de One Charles de Gaulle este semnat de echipa de arhitecți de la X Architecture & Engineering Consult, coordonată de Marius Călin, și a inclus, pentru ela­borarea fațadelor celor două corpuri simetrice, colaborarea cu arhitectul spa­niol Edgar Bueso-Inchausti din Estudio de Arquitectura Bueso-Inchausti & Rein.

onecharlesdegaulle

Arhitectura propusă are metabolismul unor straturi de competențe profesionale transmise interdisciplinar și răspunde contemporan exigențelor de locuire colectivă la un standard ridicat. Imobilul One Charles de Gaulle suprapune în partiul arhitectural o varietate bine dozată de apartamente, care răspunde atât dezideratelor investiției, cât și alcătuirii unei substanțe minerale relevante pentru amplasament. Habita­tul propriu secolului 21 configurat de echipa de arhitecți oferă în ansamblu suite rezidențiale cu trei, patru camere și de tip duplex. Toate privilegiază camerele de zi, acordându-le arii generoase și orientări favorabile.

Modelate spațial pe o structură metalică, două zone vitrate definesc accesul foarte transparent în imobil. Acestui caracter aproape dematerializat i se opune prin contrast imaginea solidă a scării exterioare, placate cu granit.

charlesdegaulle_one

Intimitatea spațiilor de locuit e susținută interior-exterior, iar balcoanele domesticizează scara intervenției și mediază delicat lumile de dinăuntru și de afară.

Am aflat de la autorii proiectului de arhitectură că relațiile client-arhitect și architect-inginerie de proiect au fost modelate atât prin precizia geometrică specifică, dar și de „aspectele tectonice de colaj”.

One Charles de Gaulle este un amalgam contemporan al spațiului configurat domestic, cu o exofațadă ventilată placată cu materiale din fibrociment Equitone și piatră, texturată de panouri metalice, deschisă prin vitraje largi. Cele două corpuri „clădesc” experiențe ale locuirii pe o structură din beton monolit și dală groasă cu deschideri largi și console generoase.

Mulțumiri partenerilor din revistă care sunt și furnizori ai proiectului: Equitone România, Reynaers Aluminium

PROIECT: Imobil de locuințe colective; REGIM DE ÎNĂLȚIME: S+D+P+3E+4Er+Eth; ADRESĂ: Piața Charles de Gaulle 8, București; DEZVOLTATOR: One Charles de Gaulle; SUPRAFAȚA TERENULUI / SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ LA SOL /SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 2 135 / 791 / 5 905 mp (suprateran) + 2 077 mp (subsol) = 7 982 mp; ARHITECTURĂ: DD Design Studio: prof. dr. arh. Dan Șerban, arh. Ana Luben, arh. Ecaterina Mocănescu Coloros; X Architecture & Engineering Consult: Marius Călin, Laur Barbu Lupulescu Soare, Mariana Niculescu, Georgiana Elena Priceputu, Iulia Crăciun, Casandra Prundeanu, Andrei Costin Ene, Cristian Nicolae Avram, Romain Layet; Bueso-Inchausti & Rein Arquitectos – Spania; DESIGN INTERIOR: Lemon Interior Design; STRUCTURĂ: Incona: Mircea Neacșu, Andrei Gerea; PROIECTARE GEOTEHNICĂ: Saidel Engineering; INSTALAȚII: Comtid: Mircea Cvasa, Cristina Leta; PROIECTARE FAȚADE: Alpromt; ANUL ÎNCEPERII ȘI ÎNCHEIERII ȘANTIERULUI: 2015-2018

Articol apărut în igloo #187 / dec 2018 – ian 2019

igloo_187-shop