fbpx

Atelieru’ de lemn. Concurs de idei cu detalii la vedere

ATELIERU’ DE LEMN pentru mobilitate urbană îşi propune să ilustreze şi să promoveze arta şi meşteşugul precum şi metodele constructive ale arhitecturii în lemn fie ea tradiţională sau experimentală având ca numitor comun LEMNUL. Atracţia pe care o va exercita un astfel de eveniment porneşte de la nevoia publicului de informare şi predispoziţia acestuia de a invaţa şi absorbi tradiţia cât şi inovaţia prin demonstraţii practice de “construire” în lemn. Proiectul cultural este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi este compus din trei secţiuni:

PAVILION + CONCURS + EXPOZIŢIE INTERACTIVĂ

[PREMIU: 1000 EURO]

Atelieru' de lemn. Concurs de idei cu detalii la vedere

‘CONCURSUL DE IDEI CU DETALII LA VEDERE’ se înscrie în activităţile ce concertează seria de expoziţii interactive ‘ATELIERU’ DE LEMN’, adresându-se în primul rând studenţilor şi tinerilor arhitecţi din ţară. Scopul concursului este acela de a identifica, în plan naţional, exemple de bună practică în valorificarea construcţiilor tradiţionale din lemn, urmărind să readucă în discuţie necesitatea angajării meştesugurilor şi artei în procesul de construire actual.

Lucrările selecţionate vor fi expuse în cadrul expoziţiilor – atelier ce vor avea loc la Timişoara (29,30.09.2012) şi Sibiu (P-ta Mare. 13,14.10.2012). În aceste locaţii se va monta un pavilion mobil, demontabil şi repetitiv, suport şi cadru expoziţional pentru lucrările selecţionate în urma acestei competiţii. Expoziţia se va transforma, prin demonstraţii practice susţinute de sculptori şi meşteri populari, într-un eveniment interactiv în care publicul participă la execuţia produsului de “arhitectură meştesugită”.

Meştesugul lemnului va putea fi expus publicului sub forme evolutive, cronologice sau stilistice (în maniera arhaică, tradiţională şi contemporană) cu scopul schimbării mentalităţii publicului larg, lărgirii modului de a percepe posibilitatile de expresie ale unui material în forme tradiţionale sau contemporane , acestea neexcluzandu-se unele pe altele. Evenimetul promovat sub denumirea de ATELIERU’ DE LEMN provoacă conştiinţa publică la o reevaluare a creaţiei, tradiţiei şi inovaţiei, fie ea mestesugită sau de autor.

Concursul propune tinerilor arhitecţi să promoveze proiecte de revalorificare a construcţiilor tradiţionale din lemn, urmărind una sau mai multe tipologii de analiza şi intervenţie pe o cladire cu valoare arhitecturală.

TEMA CONCURSULUI

Concursul are ca obiect extinderea unei locuinţe tradiţionale din lemn cu valoare arhitecturală aflate în mediul rural ( sau urban – expuse în cadrul muzeelor în aer liber din ţară), care să urmarească transformarea acesteia într-o locuinţă a timpurilor noastre/ viitoare. Casa aleasa de concurent ca obiect al intervenţiei se poate afla în orice stare (funcţionala/abandonata, cu sau fara degradări). Volumul minim propus va adaposti functiunile aditionale necesare (living/ dormitoare, baie,etc). Schema funcţionala propusă poata să presupună (dar nu neaparat) reconversii în vechea clădire in functie de oportunitatea acestora şi de noua schema funcţională. Intervenţia propusa poate fi alipită sau detaşată, vizibilă sau ascunsă, reţinută/ dramatică fata de construcţia existentă. Atelieru' de lemn. Concurs de idei cu detalii la vedere.

#DLD
4171

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0