fbpx

Autorul Colectiv. Istorii private ale arhitecturii publice

Când? Vineri, 17 noiembrie, ora 18:30

Unde? A5 Studio Space, Strada Piața Amzei nr.5

 

Vineri, 17 noiembrie, ora 18:30, la A5 Studio Space din Strada Piața Amzei numărul 5, se va deschide expoziția Autorul Colectiv, un proiect ce investighează istoria orală a construirii Casei Poporului, inițiat de artistul vizual Călin Dan în colaborare cu Celia Ghyka, ca un nou episod al cercetării sale artistice pe termen lung, Arhitectura Emoțională.

Pornind de la ipoteza că marile ansambluri arhitecturale sunt rezultatul unui efort comun, Autorul Colectiv își propune identificarea participanților direcți la proiectarea și realizarea Casei Poporului și înregistrarea amintirilor acestora, invitați să își povestească experiențele în fața camerei de filmat. Însoțit de strângerea un corp documentar ce se referă la semnificațiile urbane, sociale, arhitecturale ale Casei, proiectul își propune să redea miilor de oameni care au lucrat la șantierul de pe dealul Spirii în anii ’80 dreptul de proprietate simbolică asupra acestui edificiu.

Folosind metodele artistice ale video-interviului, proiectul explorează rolul auctoriatului colectiv în producerea arhitecturii de mari dimensiuni. Pornind de la realitatea construirii și proiectării acesteia, care sunt acte colective și nu doar proiecte de autor ale unui arhitect sau grup de arhitecți, proiectul urmărește să recupereze o parte din memoria orașului și să construiască o istorie socială a producerii arhitecturii publice.

Prezentând o documentare ce a avut loc în ultimele șase luni, expoziția Autorul Colectiv marchează începutul unui proiect de lungă durată, care urmărește să creeze un cadru interdisciplinar pentru realizarea unei baze de date cu interviuri care se vor concentra asupra experiențelor personale ale celor intervievați. Aceștia sunt selectați pe baza unor criterii socio-profesionale menite să reflecte structura personalului implicat în realizarea edificiului, de la proiectare la diversele faze și competențe de execuție.

Expoziția va fi urmată de o dezbatere-conferință publică cu participare internațională care va avea loc pe 22 noiembrie, la Casa Mincu, sediul Ordinului Arhitecților din România.

Cunoști pe cineva care a lucrat la Casa Poporului? Autorul Colectiv e interesat de povestea ta și e gata să o asculte. Hai să scriem istoria împreună!

Caută-ne la contact@autorulcolectiv.net, sau la telefon 0736 556 013.

Eveniment Facebook aici.

Puteți urmări Autorul Colectiv aici.

 

Autori: Călin Dan, Celia Ghyka

Director de imagine: Daniel Constantinescu

Echipa: Iris Opriș (comunicare și social media), Răzvan Tun (web design), Sorina Vasilescu (ilustrații, publicație), Andrei Suhan (producție)

Un proiect al Asociației pentru Tranziția Urbană (ATU) (http://atu.org.ro)

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0