fbpx

Barnaby Barford: o oglindă întinsă către prejudecăți, dorințe, fragilitate

Am ales pentru igloo #186_Marca K exemple de artă și design contemporan în care kitsch-ul trece la neo-kitsch în paradigma asumării, a autoreferențialității ironice, a luării de poziție artistice utilizând simbolistica elementelor kitsch și pura plăcere a formelor și culorilor.

Barnaby Barford este un artist britanic, absolvent al Royal College of Art, cunoscut pentru instalații, desene, dar mai ales pentru figurinele din porțelan care îmbracă forme subversive și curajoase pentru a chestiona problematica omului contemporan: moralitate, lipsa fericirii sau nevoia de extindere.

În colecția sa de figurine din porțelan din 2011, spre exemplu, intitulată Love is…, Barford crea o suită de scene în care ipostazele sexualității contemporane (reviste porno, fantezii, voyeurism etc.) sunt prezentate într-o manieră comică, iro­nică ce se naște din antiteza cu inocența romantică de secol XVIII-XIX a personajelor bibelou.

Love is... (2011); Foto: Courtesy of Barnaby Barford

Love is… (2011); Foto: Courtesy of Barnaby Barford

The Tower of Babel (2015) este probabil unul dintre cele mai cunoscute instalații ale artistului, prezentat la Victoria and Albert Museum din Londra. Turnul de 6 metri înălțime a fost construit din 3 000 de figurine de porțelan reprezentând magazine din Londra. Artistul a fotografiat mergând cu bicicleta prin oraș peste 6 000 de magazine de tot felul, de la supermarketuri până la galerii de artă din dorința de a pune publicul în fața unei piramide a dorințelor noastre materiale și a consumismului. Turnul Babel semnat de Barford este, în același timp, și o dovadă a felului în care designul ne influențează viețile în marile orașe.

The Tower of Babel (2015); Foto: Thierry Bal

The Tower of Babel (2015); Foto: Thierry Bal

Proiectul Me Want Now (2016) devine o metaforă a nevoii de putere și a culturii individualismului. Sentimente și emoții precum „schimbare”, „măreție”, „speranță”, „putere” sunt repre­zentate printr-o serie de desene – „Word Drawings” care au silueta unor rețele haotice. În forma lor ceramică, desenele se transformă în bucăți care alcătuiesc o serie de sculp­turi-animale. Ursul polar, lupul, pantera neagră sau ursul brun – care simbolizează puterea sunt reprezentate în compania ani­malelor vulnerabile: puiul de elefant, căprioara, iepurele etc. Întreaga instalație împinge în față frica drept rezultat al culturii individualismului.

ME WANT NOW (2016); Foto: Martin Slivka

ME WANT NOW (2016); Foto: Martin Slivka

Articol apărut în igloo #186 / oct-nov 2018

igloo_186-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0