fbpx

Barranco ­ cel mai romantic și boem district din Lima 2/8_Litoral Peruvian Style

„Alergatul dis-de-dimineaţă pe cheiul Barranco, atunci când umezeala nopţii îmbibă încă aerul şi face ca străzile să fie lunecoase şi lucii, este un fel potrivit de a-ţi începe ziua. Cerul e sur, chiar şi în toiul verii, fiindcă soarele nu se iveşte niciodată deasupra cartierului înainte de ora zece şi ceaţa estompează marginea lucrurilor, silueta pescăruşilor, conturul pelicanului ce taie în zbor linia frântă a falezei. Marea – așa îi spunem noi Pacificului – îți apare plumburie, verde-închis, fumegândă, nărăvașă, cu pete de spumă şi cu valuri ce înaintează ritmic spre mal, păstrând mereu aceeași distanță între ele.”­  scrie Mario Vargas Llosa în romanul său „Istoria lui Mayta” apărut la Editura Humanitas Fiction în 2019.

Pe acest Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2010 am avut onoarea să-l cunosc personal  prin anii ’80, fiind și unul din autorii mei preferați. Multe din romanele sale descriu viața culturală și social-economică a Peru-ului în perioada în care am trăit acolo. Mario Vargas Llosa a locuit o  bună parte din viață în Barranco poate şi datorită caracterului boem al acestui cartier. M-am reîntors recent în Barranco din același motiv și fiind interesat de evoluția turismului cultural și mai ales a celui relaționat cu Street Art-ul.

Pentru a ajunge în Barranco am apelat la un serviciu Uber, care este foarte popular datorită sistemului informatic ce permite optimizarea în timp real a traseului. Detaliu extrem de avantajos  în Lima ­ una din metropolele cele mai congestionate din lume din punct de vedere al traficului. Am folosit șoseaua de coastă pentru a ajunge la Barranco. În imaginea de mai jos se poate observa denivelarea accentuată a zonei unde s-a dezvoltat Barranco față de coasta propriu-zisă.

01 Soseaua de acces de pe Plaja

Barranco înseamnă ravenă sau râpă, iar denumirea descrie perfect topografia zonei. Barranco este unul dintre cele 43 de districte metropolitane ale Limei și unicul care a preluat denumirea caracteristică topografiei locului. De fapt aproape toată coasta Pacificului adiacentă zonei metropolitane este o ravenă impresionantă, care se ridică până la 80 de m deasupra nivelului Oceanului. Aceasta cotă oferă o priveliște deosebită asupra plajelor de nisip relativ înguste și a oceanului, brăzdat de valuri ideale pentru practicarea surfing-ului.

02 Coasta Ocenului vazut din Bajada de los Banos

 

Cartierul a fost construit în secolul al XIX-lea ca destinație de plajă pentru aristocrația din Lima, de unde și șirurile sale elegante de case în stil colonial și republican (numite „casonas”), vile cochete de vacanță, detalii art deco, mici magazine și cafenele, galerii de artă și street art, peste tot palmieri, parcuri și străzi pline de flori, într-o exuberanță cromatică și este amplasat pe faleza deosebit de înaltă cu o priveliște spectaculoasă asupra oceanului. Dealurile stâncoase de la Chorrillos protejează Barranco de vânturile mai reci și mai umede care vin din sud. Ca urmare, Barranco are un micro-climat mai cald și mai uscat decât multe dintre celelalte districte din Lima, care sunt în general mai umede, în special în perioada mai-octombrie.

Muzeul de artă contemporană din Lima, MAC, este situat în Barranco, precum și Muzeul Pedro de Osma cu una dintre cele mai bune colecții de artă colonială și este, în sine, unul dintre cele mai bine păstrate exemple de stil arhitectural din secolul XIX. Galeria MATE, dedicată fotografiei de modă și portretului, înființată de fotograful și artistul vizual Peruan Mario Testino, se află tot în acest cartier și va fi inclusă în una din următoarele mele relatări.

Cartierul include numeroase restaurante, cluburi de noapte, discoteci, baruri și localuri speciale numite „peñas”, unde se pot aprecia spectacole de muzică  tradițională populară de pe coasta Peruană (în spaniolă „música criolla”). Barranco este una din destinațiile cele mai căutate din Peru pentru viața de noapte.

03 Arhitectura in Barranco

Astăzi, plajele aparținând de Barranco sunt căutate de iubitorii de surfing din întreaga lume, iar un port sportiv finalizat în 2008 oferă servicii de ultimă generație pentru clubul său de iahturi.

Există o coborâre spre ocean care trece prin Barranco, numită „Bajada de los Baños”. Peste această coborâre se află o pasarelă „Puente de los Suspiros” (Podul Suspinelor) inaugurat în 1876. Tradiția a marcat locul ca punct de întâlnire pentru îndrăgostiți şi podul a fost denumit „de los suspiros”.

04 Puente de los Suspiros si Biserica La Eremita

 

În Barranco locuiesc și activează mulți artiști, muzicieni, designeri, fotografi, scriitori și intelectuali. În afară de Mario Vargas Llosa de Barranco de acest loc sunt legate și alte mari personalități culturale de notorietate internațională, ca de exemplu cântăreața Chabuca Granda (detalii aici: https://youtu.be/h8T-MbBEpUI).

Pe partea inferioară a coborârii spre ocean un parc etalează cu demnitate o statuie a cântăreței și compozitoarei, care este originară din Barranco.

O altă personalitate artistică faimoasă este sculptorul Victor Delfin, al cărui atelier de creație se află în Barranco (detalii aici: https://youtu.be/LnPZVgnEfCc).

Astfel, adăpostind nenumărați artiști vizuali, scriitori, actori și talente muzicale din Peru și nu numai, districtul Barranco a servit de mult timp ca sursă de inspirație culturală și cuib de creativitate a orașului. Ca o Meca pentru galerii, spectacole, expoziții și evenimente publice, Barranco pur și simplu nu încetează să iasă în evidență sau nu reușește să reziste tentațiilor și inovațiilor culturale.

Barranco adăpostește probabil cea mai mare concentrație de lucrări de Street Art din Peru, constituind o răsplată pentru amatorul acestui tip de artă, care  vine să le admire. În timpul scurt pe care l-am avut la dispoziție am reușit să vedem doar o mică parte din lucrările de Street Art omniprezente.

05 Street Art in Barranco Colaj 2

Una din lucrările care mi-au plăcut cel mai mult este cea a artistei Fania Fernandez de pe „Bajada de los Baños”. Fania Fernandez este o artistă vizionară, cu o legătură foarte strânsă cu Ayahuasca, deoarece compozițiile și culorile ei sunt psihedelice și detaliate. Temele abordate stau în transcendența lumii fizice, spre spiritual. Este influențată de cultura tatuajului și de căutarea unor forme organice perfecte bazate pe vitralii. Ayahuasca, cunoscută și sub numele de yagé, este un fel de vin originar din bazinul Amazonului care este utilizată pentru a produce o substanță psihoactivă puternică. Licoarea de ayahuasca rezultantă a fost folosită ca medicament spiritual tradițional de către triburile indigene din regiune timp de mii de ani.

06 Lucrarea artistei Fania Fernandez de pe Bajada de los Baños

Ambianța deosebit de plăcută a acestui cartier boem se completează și prin prezența unor personaje caracteristice locului, ca de exemplu omniprezentul vânzător de înghețată.

07 Vanzatorul de Inghetata - un Personaj omniprezent

Peste o săptămână intenționez să relatez foarte pe scurt despre unele caracteristici ale infrastructurii urbane și felului în care locuiesc peruanii.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0