fbpx

BAU München 2011

Text: Mihai Cosmaţchi

BAU München este cel mai important târg internaţional dedicat materialelor şi sistemelor de construcţii, în cadrul său fiind prezentate, in fiecare an, cele mai importante inovaţii din domeniu. Ediţia de anul acesta s-a deschis pe 17 ianuarie, în cadrul München Neue Messe şi îşi aşteaptă vizitatorii până pe 22 ianuarie.

BAU München 2011 demonstrează că cea mai importantă cauză a inovaţiilor în industria de construcţii o constituie schimbările climatice. Investitorii, proprietarii şi administraţiile vor clădiri cât mai eficiente energetic, cu un consum redus de materiale.

Aceste criterii ale dezvoltării durabile/sustenabile induc o cursă a parametrilor tehnici, astfel încât, în curând, standardele minime vor fi greu de comercializat. Nu vom mai vorbi de clădiri pasive, ce jonglează cu fluxuri de căldură între interior şi exterior, ci de construcţii active, care devin surse de energie. Mai concret, este vorba de ferestre, uşi şi faţade care nu numai că vor recupera şi păstra în interior energia captată de la soare, ci şi vor genera energie electrică de tensiune joasă. Acestor cerinţe energetice li se adaugă confortul şi securitatea. Ferestrele şi faţadele au cunoscut o creştere a cifrei de afaceri cu 3,6% în anul cel mai sumbru al recesiunii, 2009, nu prin construcţiile noi, ci prin proiectele de eficientizare termică, o parte dintre ele iniţiate de Statul german pentru clădirile publice.

BAU München 2011

Aceste exigenţe tehnice au focalizat în jurul BAU 2011 o serie de parteneriate. IFT Rosenheim va demonstra cum se pot obţine astfel de construcţii cu surplus energetic. Frauenhofer Allianz Bau îşi prezintă rezultatele cercetărilor în domeniul textilelor pentru construcţii, al faţadelor ce pot fi controlate pentru a absorbi sau reflecta energia soarelui sau în cel al nanoparticulelor. De asemenea, BAU 2011 va prezenta şi câştigătorii concursului universitar Solar Decathlon Europe, pentru o casă unifamilială care să folosească doar energia obţinută de la soare.

BAU München 2011

O serie de colocvii şi de simpozioane prezintă în 4 săli simultan exemple de arhitectură durabilă, de amenajări ergonomice pentru vârstnici sau oferă sugestii pentru o colaborare mai bună între promotorii imobiliari, chiriaşi şi primării în optimizarea construcţiilor vechi. Aceste iniţiative nu ar fi putut avea loc fără sprijinul institutelor de cercetare, al universităţilor şi al Ministerului German pentru Transport, Construcţii şi Dezvoltare Urbană.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0