fbpx

Beach Resort Ancon 1/8_Litoral Perúvian Style

– Cum te cheamă? L-am întrebat pe tânărul și simpaticul perúan, blond și atletic, pe plaja de la Ancon, în 1976.

– Mosca (Muscă)!

– Mosca? L-am întrebat nedumerit. De ce te cheamă Mosca? am insistat eu curios.

– Pentru că sunt mezinul între 5 frați și așa m-au poreclit, pentru ca eram neastâmpărat.

– Bine că nu te-au poreclit Mosquito (Țânțar)! am comentat eu râzând, fără să presupun că astfel am început o mare prietenie, valabilă și astăzi, după 44 de ani (și după 32 de ani de când nu mai trăiesc în Perú).

 

Așa cum am relatat deja în primul articol din această serie, am reușit  – după mulți ani – să vizitez Perú. Voi începe cu o prezentare a primei destinații pe care am revăzut-o: Ancon, unde l-am cunoscut în 1976 pe Mosca Ricardo Caillaux, între timp un virtuos al schiului nautic, al natației masters și un întreprinzător de succes.

Frankfurt – Madrid – Lima: LUFTHANSA nu mai oferă zboruri directe de la Frankfurt până în Perú, așa cum era tradiția în anii ’70, ’80 și am folosit serviciile liniei aeriene spaniole IBERIA. Ajunși pe aeroportului internațional Adolfo Suárez Madrid-Barajas, am constat prin lucrările de artă vizuală care conțin elemente grafice sud-americane legătura strânsă care există între Spania și America Latină.

După un zbor confortabil de circa și 12 ore și 9 500 de km parcurși fără escală ­ un sfert din circumferința pământului ­ de la Madrid la Lima, avionul a aterizat seara pe aeroportul internațional Jorge Chavez, unde eram așteptați. Mare ne-a fost surpriza să constatăm că zona din nordul aeroportului pe care am străbătut-o și pe care o știam ca pe una pustie, acoperită de nisip, tipică deșertului Perúan era acum urbanizată și dens populată. Creșterea accelerată a Limei metropolitane aglomerează aici aproape 11 milioane de locuitori (vezi statistici), ocupând locul 3 în clasamentul orașelor Americane după Sao Paolo și Mexico City și înaintea New Yorkului (sursa: Wikipedia).

Prima noastră destinație din Perú a fost în stațiunea balneară Ancon, casa de vacanță a familiei Caroll și Ricardo Caillaux, oameni de care acum ne leagă o prietenie de peste 40 de ani.

Ancon era în anii ’70 o stațiune cochetă pe coasta Pacificului, la 34 de km de centrul Limei. Acum este integrată în Lima Metropolitană chiar dacă administrativ nu s-a realizat consemnarea acestei integrări.

Cu Caroll și Ricardo ne-am cunoscut în anul 1976, ca membrii ai Yacht Club-ului Ancon, fiind toți amatori ai sporturilor nautice. Caroll și Ricardo au fost multiplii campioni peruáni și latino-americani de schi nautic, iar eu pionier în Perú al noului sport cu numele windsurfing. Pentru un paradis al surfing-ului ca Perú, cu unele dintre cele mai bune condiții din lume pentru practicarea acestui sport, placa de windsurfing adusă direct de la firma (cu același nume) din Marina del Rey/California a fost o senzație. Mi-a asigurat o popularitate neașteptată și prieteni pe care i-am păstrat până în prezent.

 

04 Carol, Ricadro și Sergio Polisportivi in Tinerețe

Cu Ricardo am avut împreună o barcă cu motor specială pentru practicarea schiului nautic din care s-au filmat și aceste imagini în 1977.

Caroll este specialistă în design și arhitectură, iar Ricardo este avocat de profesie. Au dedicat o bună parte din viață sportului prin practicarea efectivă a unei mari diversități dar și ca antrenori și organizatori de evenimente. Actualmente, Caroll (63) și Ricardo (66) se dedică în continuare schiului nautic, dar și natației, atât din punct de vedere profesional – administrând 3 bazine de natație pentru învățarea și practicarea înotului, cât și pentru practicarea sportului de performanță la cel mai înalt nivel. Fac amândoi parte din elita mondială a Natației Masters, având un palmares impresionant de titluri naționale, continentale și mondiale.

În anii ’70, aveam cu toții apartamente de vacanță în apropierea Yacht Club-ului. Acum am fost primiți în casa de vacanță pe care prietenii noștri și-au construit-o în afara localității.

Sosind la Ancon seara, pe întuneric, nu ne-am dat seama de ambianța naturală de excepție în care prietenii noștri și-au construit cuibul de vacanță. Datorită bucuriei revederii, a ospitalității debordante tipice pentru peruáni, a ambianței desăvârșite și mai ales a răsfățului culinar specific bucătăriei peruáne – căreia îi duceam dorul – am petrecut o seară minunată, fără să ne dăm seama de efectul diferenței de fus orar de 6 ore. Adevărata surpriză am avut-o dimineața, când am constatat că amplasamentul casei era pe o mică peninsulă care făcea posibilă admirarea panoramică a oceanului.

 

06 Perspectiva spre Golful Ancon

Casa pe care și-au făcut-o Caroll și Ricardo este foarte mare, fiind dimensionată pentru a găzdui în mod curent familia cu doi copii, o fată și un băiat, personalul de serviciu și prietenii.

În corpul principal, construit pe mai multe niveluri, se află salonul, bucătăria, dormitoarele copiilor și ale oaspeților, încăperi pentru practicarea hobby-urilor, diverse camere tehnice și administrative.

O mare parte a încăperilor minunatei case, făcute pe malul oceanului, nu mai sunt utilizate. Copiii lor s-au maturizat, sunt realizați profesional și trăiesc la Londra și la Washington, petrecând foarte puțin timp acasă în Perú. O imagine parțială a corpului principal dezvăluie o parte din frumuseţea casei.

21 Casa Familiei Caillaux de pe Coasta Pacificului

Dormitorul principal se află într-o clădire separată, amplasată pe o terasă inferioară, mai aproape de ocean. Pe aceeași terasă este amplasat și bazinul, lung de circa 20 m, în care se antrenează cei doi sportivi de top, chiar și în zilele petrecute în casa lor de vacanță.

Ca în orice casă care se respectă în salon există un șemineu impresionant, care este funcțional. Temperaturile mai scăzute din perioada de „iarnă” se pot întâmpina cu o îmbrăcăminte ceva mai consistentă aşa că șemineul este frecvent mai mult decorativ decât în uz. O lucrare a sculptorului timișorean Ștefan Kelemen, care mi-a fost coleg în clubul de natație și polo pe apă de la ILSA Timișoara confirmă admirația față de doamnele înotătoarele peruáne, în frunte cu Caroll Caillaux. Ele au câștigat în Coreea de Sud titlul de Campioane Mondiale Masters 2019 la proba de 4 x 50 m mixt.

O prezentare mai detaliată a reședinței de vacanță a familiei Caillaux se poate poate urmări în publicația spaniolă online cu numele de MoreWithLessDesign.

Într-una din zile am făcut o ieșire cu barca cu motor ca să revedem zona unde ne-am petrecut sute de ore pe apă, practicându-ne hobby-urile, în urmă cu peste 40 de ani. Am revăzut cu această ocazie Yacht Club-ul modernizat, stațiune care s-a dezvoltat notabil și am admirat o mulțime de ambarcațiuni pescărești și sportive de diverse tipuri.

18 Yacht Club Ancon cu Debarcader

20 Ambarcațiunile Pescarilor din Portul Ancon

Tura am încheiat-o dând curs unei invitații la un drink pe yachtul unui alt prieten, pe care nu l-am mai văzut de peste 30 de ani. Ar mai fi multe de povestit despre Ancon, dar închei aici și vă invit la următoarea relatare despre Perú.

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0