fbpx

Beton brut pentru o fortăreață contemporană. Casă în San Nazzaro, Elveția

ARHITECTURĂ: Wespi de Meuron Romeo architetti TEXT: Anca Rotar FOTO: Giacomo Albo

Luând forma unui monolit rugos, această locuință constituie o prezență puternică, aparte, în mica localitate elvețiană San Nazzaro. Deși materialul ales face parte din vocabularul brutalist, construcția are un caracter atemporal, amintind de o fortăreață medievală. În același timp, textura neprelucrată a betonului evocă solul pietros al regiunii și, astfel, deși structura introvertită se distanțează, prin material și estetică, de vecinătăți, ea intră în dialog direct cu tectonica zonei, apărând ca o parte naturală a peisajului.

Casa a fost proiectată pentru familia arhitectului Luca Romeo, unul dintre partenerii fondatori ai biroului Wespi de Meuron Romeo architetti. Forma de poligon neregulat a exteriorului a fost dictată de particularitățile terenului și de distanțele față de vecinătăți.

Către stradă, locuința se prezintă ca o construcție discretă, cu un singur nivel. Singura deschidere majoră aici este poarta din Corten, material folosit adeseori în proiectele de reabilitare a structurilor istorice, susținând cu atât mai mult trimiterea la fortificațiile medievale. În cadrul acestui nivelul, un dreptunghi perfect este circumscris cojii neregulate, el conținând zona de zi tip open space. Prevăzut cu numeroase luminatoare, spațiul interior este amplificat de suprafețele vitrate generoase, ce mențin un dialog permanent cu cele două curți, amplasate pe laturi opuse și pavate cu piatră naturală.

Prima dintre acestea – curtea de acces – protejează locuința față de stradă și, în același timp, asigură o iluminare naturală optimă pentru zona de zi. Cea de-a doua curte funcționează ca un puț de lumină și conține o scară exterioară către mica terasă de pe acoperiș, spațiu ideal pentru contemplarea peisajului înconjurător.

În schimb, privită din valea învecinată, casa apare ca un volum cu trei niveluri, dispuse în trepte. Mezaninul găzduiește patru camere și băile, aceste spații fiind, la rândul lor, deservite de terase amenajate asemenea unor curți interioare. Nivelul inferior conține zonele tehnice și de depozitare, precum și un acces secundar.

PROIECT: Casa Romeo; ADRESA: 6575 San Nazzaro, Ticino, Elveția; SUPRAFAȚA TERENULUI: 415 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 180 mp; ARHITECTURĂ: Wespi de Meuron Romeo architects; STRUCTURĂ: Pianifica Ingegneri Consulenti SA; CONSTRUCTOR: IFEC Consulenze SA; FINALIZAT: 2021

 

 

Descoperiți potențialul estetic și funcțional al materialelor tradiționale sau inovatoare în arhitectură în igloo #213 / Material / aprilie-mai 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0