fbpx

Biblioteca Liyuan

În continuarea ideii subliniate în dosarul dedicat luminii, ne îndreptăm atenția spre o nouă bibliotecă, de data aceasta o construcție modestă dintr-un sat aflat în apropiere de Beijing, la numai două ore de mers cu mașina din centrul metropolei. Amplasată în modestul Huairou, clădirea urmează principiul luminii ca factor determinant în mediul de studiu și relaxare, oferind un spațiu aerisit și luminos pentru lectură.

Text: Ioana Diaconu
Foto: Li Xiaodong

Dat fiind cadrul natural oferit de zonă, clădirea oferă o complementaritate modernă, o mică bibliotecă și spațiu de lectură într-un mediu destinat contemplării. Arhitectura este folosită pentru a potența, și nu pentru a eclipsa, peisajul natural, intervenția păstrându-se modestă la exterior pentru a lăsa loc frumuseții naturii, integrându-se complet în context.

În loc de construirea unei noi clădiri în centrul satului s-a optat pentru un sit aflat în apropierea munților, la o plimbare de cinci minute de centru. Materialele folosite la exterior au un rol crucial în menținerea specificului local. La o primă analiză a zonei, s-a remarcat abundența lemnelor de proveniență locală, cu precădere legături de ramuri, folosite de obicei la încălzirea cuptoarelor și prezente în toate gospodăriile. Prin urmare, arhitecții au ales să folosească un material comun într-un mod neobișnuit, îmbrăcând clădirea în aceste lemne care au dublu rol – acela de a o integra în peisaj și în același timp de a filtra lumina.

Dacă exteriorul s-a dorit a fi cât mai discret, interiorul bibliotecii are un caracter mult mai pregnant. Prin folosirea de mici trepte și diferențe de nivel s-a realizat delimitarea diferitelor spații, asigurându-se o diversitate spațială într-un areal de altfel limitat. Interiorul oferă deschideri către peisajul înconjurător și în același timp își asumă rolul unui refugiu primitor. Anvelopa este în totalitate vitrată, îmbrăcată la exterior de stratul de lemne, ceea ce permite infiltrarea completă a luminii naturale. Stratul exterior temperează din intensitatea luminii și o distribuie egal în tot spațiul, ceea ce oferă o ambianță perfectă pentru lectură.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0