fbpx

Bicicleta

Experimentul de astăzi reuneşte cultura de bar cu un stil de viaţă activ şi eco. Creaţie semnată Open Space Design, într-un creativ dialog cu proprietarii, concept-barul Bicicleta, din Centrul Vechi, inaugurat la final de 2012, este un nou local dedicat bicicliştilor urbani.

Text: Anca Rotar
Foto: Andrei Creangă

Bicicleta

Ocupând etajul al doilea al clădirii de la numărul 38 de pe strada Lipscani, colţ cu Şelari, barul îşi face prezenţa cunoscută trecătorilor printr-un tertip inedit: în locul unei firme care să îi anunţe numele, acesta este reprezentat prin obiectul în sine – o bicicletă care se sprijină cu dezinvoltură pe parapetul din fier forjat al balconului.

Bicicleta

Accesul în interior se face prin lateral, din strada Şelari, printr-o uşă oarecum anonimă, iar barul propriu-zis se dezvăluie la capătul scărilor. Spaţiul este unul pronunţat longitudinal, iar aspectul dur, industrial, al pereţilor şi grinzilor din beton aparent este temperat prin alternarea cu tonuri deschise de albastru. Accentele de roşu aduc o notă de vintage, servind, de asemenea, drept puncte de reper.

Bicicleta

Păstrând, până la cel mai mic detaliu, coerenţa conceptului, mobilierul şi elementele decorative sunt reprezentate de biciclete şi componentele acestora, unele dintre ele obiecte păstrate ca atare şi atent recondiţionate, cum ar fi bicicletele de provenienţă britanică din anii ’30-‘40 sau piese componente ale acestora (şei, ghidoane, faruri şi roţi), recuperate din cadrul fostei fabrici Tohan, care a produs Pegas, şi folosite în realizarea unor obiecte noi şi surprinzătoare.

Bicicleta

Astfel, scaunele executate de Vertigo Metal Design sunt foste şei de bicicletă Pegas, cu picioarele realizate din cadre ce poartă încă emblema fabricii. La acestea se adaugă o serie de elemente decorative, postere, afişe şi colaje, a căror materie primă o reprezintă o serie de documente – fişe tehnice şi bonuri de comandă – provenite tot din fabrica Tohan. Tot la capitolul elemente decorative putem menţiona şi brâurile ce închid extremităţile barului, realizate din piele lucrată manual la Boohooho Leather Design şi inspirate de centurile cu scule folosite la depanări, în combinaţie cu clasicul chimir românesc. În zona de lounge, canapeaua şi fotoliile au fost descoperite în depozitul unul alt bar din Centrul Vechi şi adoptate ca atare, fără cea mai mică intervenţie de recondiţionare. Pentru a echilibra prezenţa dominantă a metalului, arhitecţii au folosit placaje din lemn de plop pentru bar şi pentru blatul meselor, realizând, de asemenea, din acelaşi material, conturul întregului spaţiu pe o înălţime de 30 cm.

Bicicleta

Obiectele de iluminat au fost, de asemenea, realizate special pentru acest spaţiu, mai multe seturi de ghidoane fiind transformate în lămpi de perete, iar locul spoturilor a fost luat, desigur, de farurile de bicicletă. Mai mult, în zona de lounge a barului, cei care preferă confortul canapelelor se pot delecta cu imaginea spectaculoasă a candelabrului, realizat, de data aceasta, exclusiv din faruri de bicicletă. Soluţia ingenioasă folosită pentru iluminat aduce o atmosferă aparte, uşor retro odată cu lăsarea serii, atunci când întregul local este „îmbrăcat” într-o lumină ambientală cu tentă de galben.

Fidel misiunii de a deveni destinaţia preferată a bicicliştilor urbani, barul Bicicleta găzduieşte în fiecare lună evenimente pro velo, dar şi proiecţii audio-vizuale, expoziţii şi workshopuri, pentru a genera noi experimente.

Bicicleta

Articolul a fost publicat cu sprijinul Grolsch în numărul #134 Igloo

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0