fbpx

Bienala de Arhitectură de la Tallinn 2022 invită arhitecţii să construiască o instalaţie experimentală în centrul capitalei estoniene

Bienala de Arhitectură de la Tallinn 2022 (TAB 2022), care va avea loc între 7 septembrie şi 31 octombrie 2022 a anunţat noua temă a concursului de proiectare de instalaţii ce are loc la fiecare ediţie. Este vorba despre “Slowbuilding”, temă în acord cu cea a expoziţiei principale, “Edible. Or, the Architecture of Metabolism”, care împrumută conceptul de slow food din industria alimentară şi pledează pentru o arhitectură ce îşi găseşte energiile în tradiţiile locale şi specificul regional.

Provocând participanţii să îşi înscrie cele mai creative idei pentru şansa de a fi cei ce semnează instalaţia temporară din inima oraşului Tallinn, competiţia va avea loc în două etape. Prima etapă va fi lansată pe 8 aprilie 2021, iar data limită pentru înscriere este 22 aprilie 2021. Numele celor aflaţi pe lista scurtă pentru cea de-a doua etapă vor fi anunţate în iunie 2021, iar marele câştigător va fi ales în septembrie 2021.

Steampunk, instalaţia câştigătoare în 2019 ©Tõnu Tunnel

Steampunk, instalaţia câştigătoare în 2019 ©Tõnu Tunnel

Tema TAB 2022, “Edible. Or, the Architecture of Metabolism”, a apărut – asemenea conceptului de slow food, ce se opune industriei fast-food – ca o reacţie împotriva arhitecturii recente automatizate, standardizate, capitalizate şi globalizate.

“Ca un contrapunct pentru tendinţele dominante în direcţia construirii rapide, industrializate, competiţia invită participanţii să exploreze relaţia dintre tehnologia digitală şi conceptul de slowness. Constituind un punct de plecare pentru dezvoltarea nu numai a unor metode alternative de producţie de alimente, ci şi a unor metode alternative de proiectare şi construcţie, conceptul de slowness câştigă din ce în ce mai mult teren într-o lume unde resursele sunt finite, dar capacitatea informatică creşte în mod exponenţial. ” explică echipa curatorială a competiţiei, formată din Gwyllim Jahn, Cameron Newnham, Soomeen Hahm şi Igor Pantic.

02_Curators_portrait ©Evert Palmets

Portret curatori ©Evert Palmets

În cadrul concursului de instalaţii 2022 TAB, se caută propuneri care adoptă o perspectivă umanistă, şi chiar romantică, asupra tehnologiilor de construcţie, şi care se folosesc de idei şi procese ce pornesc de la (şi dezvoltă) meşteşuguri tradiţionale, reciclarea şi refolosirea materialelor locale, invenţie şi improvizaţie, adaptarea la nevoile mediului natural, precum şi pura bucurie a unui lucru bine făcut.

Competiţia va fi lansată oficial în data de 8 aprilie 2021, ora 12.00 PM (UTC/GMT+2), în cadrul emisiunii „Tales of Tomorrow’s Architecture”, difuzate de platforma interactivă de televiziune digitală MulticityTV. Transmisiunea va putea fi urmărită pe build.multicity.com.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul TAB 2022: tab.ee. Pentru informaţii suplimentare, cei care doresc să se înscrie în competiţie pot scrie pe adresa info@tab.ee până în data de 15 aprilie 2021.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0