fbpx

Bienala de Arhitectură Veneţia 2012

Cea de-a 13-a ediţie a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia se va desfăşura între 29 august şi 25 noiembrie, iar curatorul Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură va fi renumitul arhitect britanic David Chipperfield, câştigator în 2011 a RIBA Gold Medal.

După anunţarea temei generale a ediţiei din acest an, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va organiza în martie concursul pentru amenajarea pavilionului României şi a galeriei ICR Veneţia.

Mizele sunt mari pentru această nouă ediţie a Bienalei după ce Expoziţia Internaţională de Arhitectură din 2010 a marcat o binevenită schimbare de perspectivă. Pentru prima dată, rolul de curator i-a revenit unei femei – arhitecta Kazuyo Sejima, reprezentând biroul japonez SANAA, deţinător al faimosului premiu Pritzker, iar tema propusă de aceasta, People Meet in Architecture, a atras atenţia asupra factorului uman în arhitectură şi asupra nevoii de coeziune socială, în contextul mai general al crizei mondiale.

Bienala de Arhitectură Veneţia 2012

David Chipperfield a studiat la Kingston School of Art şi Architectural Association, ambele instituţii prestigioase din capitala britanică. Înainte de a-şi înfiinţa propriul birou în 1984, David Chipperfield Architects, a lucrat alături de nume ca Richard Rogers, Norman Foster sau Douglas Stephen. Proiectele sale au fost recompensate cu distincţii precum premiile RIBA şi AIA, Mies van der Rohe Award în 2011 pentru reabilitarea şi modernizarea Neues Museum din Berlin. Tot în 2011, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii l-a decorat cu Royal Gold Medal pentru întreaga activitate. De-a lungul anilor, David Chipperfield a susţinut şi o bogată activitate didactică, deţinând funcţia de profesor de arhitectură la Staatliche Akademie der Bildenden Kuenste, Stuttgart între 1995 şi 2001, dar şi pe cea de professor invitat la universităţi de prestigiu din Austria, Italia, Marea Britanie şi Statele Unite.

Citeşte şi: David Chipperfield câştigător al RIBA Gold Medal 2011, Marele premiu Mies van der Rohe 2011: Neues Museum din Berlin, Bienala de la Veneţia 2010, Pavilionul Românesc de la Bienala de Arhitectură 2010, La Bienala de artă de la Veneţia – 2011

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0