Bienala Națională de Arhitectură – Numărătoarea inversă a început!
Uniunea Arhitecților din România în calitate de organizator invită arhitecții români să participe cu proiectele lor la prestigioasa expoziție-concurs desfășurată sub însemnele Bienalei Naționale de Arhitectură 2018, ediția a XIII-a, a cărei temă este „100 de ani de arhitectură în România”.
Înscrierile se pot face până la data de 10 iulie 2018.
Ediția din acest an a bienalei are, față de edițiile anterioare, un număr sporit de secțiuni, tocmai pentru a cuprinde mai eficient diversitatea fenomenului arhitectural din ultimii ani.
În cele 11 secțiuni ale sale – Arhitectura rezidențială; Arhitectura construcțiilor publice; Restaurare. Consolidare. Clădiri restituite comunităților; Design interior; Spațiul public incluziv; Rural; Arhitectura verde și energii alternative; Publicații de arhitectură; Fotografia de arhitectură; Evenimentul de arhitectură și strada ca o scenă; Diplome – arhitecți în devenire – Bienala Națională de Arhitectură își propune să reunească cele mai interesante realizări profesionale ale arhitecților români într-o competiție de ținută, desfășurată într-un an cu o bogată încărcătură istorică și culturală.
Accesarea link-ului https://www.uar-bna.ro/ permite celor interesați să aibă acces la toate informațiile legate de Regulamentul bienalei, membrii juriului și curatorul fiecărei secțiuni, la precizările legate de încărcarea online a panourilor.
De asemenea, se pot solicita informații suplimentare la adresa de e-mail uarbna2018@gmail.com
Etapele Bienalei se vor desfășura după următorul calendar:
1 iunie 2018 – 10 iulie 2018: Înscrierea online a proiectelor.
26 iulie 2018: Comunicarea proiectelor selectate.
5-17 septembrie 2018: Predarea materialelor tipărite – toate secțiunile.
18 septembrie – 1 octombrie 2018: Jurizarea.
1-31 octombrie 2018: Expoziția concurs și evenimentele BNA 2018
Iată doar o mică parte din ceea ce își propune în acest an, Bienala Naționala de Arhitectură, în cele 11 secțiuni ale sale:
- Arhitectura rezidențială, București: toate tipurile de locuințe individuale si colective, indiferent de amploarea proiectelor, finalizate în ultimii 2 ani.
- Arhitectura construcțiilor publice, București: proiectele pentru programe arhitecturale specifice comunității: birouri, administrație, servicii, comerț, cultură, educație, sănătate, sport, agrement / loisir și spații de producție finalizate în ultimii 2 ani.
- Restaurare. Consolidare. Clădiri restituite comunităților, Constanța: proiectele de restaurare a construcțiilor listate in LMI, consolidări de construcții listate sau aflate în zone protejate, construcții cu valoare culturală, sentimentală, ambientală care și-au găsit un destin diferit în societatea contemporana prin recuperare si valorificarea arhitecturala, finalizate în ultimii 2 ani.
- Design interior, București: proiecte de amenajare a spațiilor interioare – atât proiecte publice – comerț, cultura, birouri, educație, sănătate, sport, agrement, servicii sau administrație căt și proiecte rezidențiale – individuale sau colective, finalizate în ultimii 2 ani.
- Spațiul public incluziv, Oradea: spații de mobilitate urbană: amenajări / reamenajări / modernizări de trasee și zone pietonale, promenade, bulevarde, pasaje pietonale, piețe civice, piețe comerciale, maluri de apă / cheiuri / faleze; spații de reflecție și reprezentare: spații asociate unor obiective de interes public / esplanade, piațete cu caracter cultural, trasee / zone cu caracter memorialistic; spații pentru loisir și recreere: parcuri și grădini urbane, scuaruri, promenade verzi / albastre; micro-spații publice din zone rezidențiale sau mixte (locuri de joacă etc.), alte spații de interes public în regim deschis sau semi-deschis din localitățile urbane și stațiunile din țară. Proiecte finalizate în ultimii 5 ani.
- Rural, Cluj: toate proiectele, indiferent de funcțiune sau gabarit, destinate mediului rural, care își propun să activeze resursele locale -specific local, tehnici/ meșteșuguri/materiale, precum și forța de muncă – și să ofere continuitate și dezvoltare durabilă comunității – indiferent că este vorba despre o gospodărie, o autoritate locală, un agent economic, o parohie sau alt tip de beneficiar- finalizate sau în curs de finalizare, în ultimii 5 ani.
- Arhitectura verde și energii alternative, Brăila: proiecte și realizări din ultimii ani care valorifică concepte moderne în construcții, utilizarea energiilor alternative regenerabile, consumuri minime în exploatare, încadrarea în specificul tradițional al comunității și care vizează obiective noi sau reabilitarea unor valori arhitecturale de patrimoniu, finalizate în ultimii 5 ani.
- Publicații de arhitectură, Iași: secțiunea este destinată cărților și periodicelor – în format tipărit sau digital – de critică, istorie și teorie din domeniile arhitectură, conservarea patrimoniului, urbanism sau design, realizate în ultimii 2 ani.
- Fotografia de arhitectură, Târgu Mureș: fotografii care să se înscrie și să susțină tema Bienalei, realizate în ultimii 2 ani. Concursul este deschis autorilor de fotografie de arhitectură, arhitecți, studenți la arhitectură, absolvenți sau studenți ai facultăților de arte plastice și film.
- Evenimentul de arhitectură și strada ca o scenă, Târgu Mureș: proiecte care se încadrează în categoriile școli de vară, tururi ghidate, pavilioane expoziționale, saloane de artă și arhitectură, street delivery, evenimente urbane și artistice, altele asemenea, finalizate în ultimii 5 ani.
- Diplome-arhitecți în afirmare, Sibiu: proiecte de diplomă de la facultățile de arhitectură, design interior și urbanism, realizate în ultimii 5 ani.
Aceste secțiuni se vor desfășura pentru prima dată simultan, în 8 orașe din țară – București (1, 2, 4) , Brăila (7), Cluj (6), Constanța (3), Iași (8), Oradea (5), Sibiu (11), Târgu-Mureș (9, 10).
În jurul expoziției-concurs, prezentată publicului larg în luna octombrie, va fi organizată o suită de alte evenimente conexe – conferințe, expoziții, dezbateri profesionale, lansări de carte, evenimente culturale, evenimente de stradă care pun în evidență legăturile arhitecturii cu arta fotografiei, filmului și a teatrului și care vor atrage nu numai profesioniști, ci și un public larg.