Intervenţie arhitecturală şi ambientală într-o clădire cu o bogată istorie. Birouri VRS by Atelier MASS

Aparţinând unei firme de contabilitate, aceste birouri ocupă o suprafaţă de 65 mp în cadrul unei clădiri foarte speciale, unul dintre cele mai semnificative monumente de arhitectură din Cluj, vechea casă a dărilor (Tricesima). Încă din Evul Mediu în acest loc se plătea impozitul de 30% pentru activități comerciale desfășurate în oraș de cei veniţi din exterior. Clădirea actuală datează din 1890 şi a găzduit, printre altele, şi cazinoul burghez a cărui siglă se vede şi acum pe faţada principală.

Spaţiul asupra căruia s-a intervenit este situat la etajul 2 într-un corp ataşat volumului principal al cădirii, care probabil că, pe vremuri, conţinea zona de anexe. El este accesat printr-o scară distinctă, construită din blocuri masive de calcar dispuse în spirală, ce constituie un parcurs cu totul special, cu elemente decorative de descoperit la fiecare pas. De altfel, beneficiarii au cerut în mod expres fructificarea şi punerea în valoare a potenţialului clădirii, în parte şi pentru a menţine interesul vizitatorilor şi a le „distrage atenţia” de la urcuşul pe cele 56 de trepte, care poate fi extenuant.

În acest scop au fost introduse personaje şi simboluri din mitologia clasică, realizate de artiştii de la Kero Zen şi inspirate din decoraţiunile de pe front şi din elementele prezente în interiorul spaţiilor principale, momentan inaccesibile. De asemenea, pe tavanul rotund s-a realizat un trompe l’oeil care accentuează senzația de ascensiune creată de scară.

În spațiul propriu-zis al biroului, într-o primă fază au fost eliminate compartimentările precedente, după care au fost delimitate bucătăria și baia, și, cel mai important, a fost deschisă o trecere între încăperile de lucru. Finisajele se înscriu în linia generală de prezervare a trăiniciei clădirii. În spațiul principal s-a folosit gresie pentru podea, în spațiile de lucru – parchet stratificat, iar în bucătărie, gresie format mare cu aspect de beton. Decorațiunea din încăperea principală, semnată tot Kero Zen, este o reinterpretare a modelului din cazinoul vechi.

O provocare specială din punct de vedere tehnic a fost consolidarea treptelor de piatră. Ultimele două dintre acestea, crăpate și reprezentând un real pericol de prăbușire, au fost ridicate, reașezate pe tamburul central, aliniate cu celelalte, iar fărâmiturile stabilizate cu tiranți metalici și adeziv de piatră. Platforma de beton din partea superioară a scării – grea, inestetică și complet inutilă – a fost înlăturată şi înlocuită cu un parapet de sticlă.

PROIECT: Atelier MASS, arh. Tamás Sisak, arh. Arnold Knall; FINALIZAT: 2019