Amenajare birouri Socar România

Mutarea într-un spaţiu nou reprezintă de cele mai multe ori o etapă decisivă pentru activitatea şi dezvoltarea unei companii, o etapă care presupune alocarea unor resurse logistice şi financiare considerabile pentru a obţine rezultatul dorit. Amenajarea birourilor Socar a pornit, pe de o parte, de la dorinţa de a oferi echipei un mediu de lucru ergonomic, plăcut şi adaptat nevoilor individuale, şi pe de alta, de la nevoia de a transmite prin imagine prestigiul acestei companii petroliere azere.

Text: Réka Ţugui
Foto: Andrei Creangă

Recepţia, sălile de meeting, birourile individuale şi cele tip open space şi-au găsit poziţia optimă în cei aproximativ 1 000 mp ai unui etaj din clădirea de birouri Granit Center. Pornind de la partea de analiză a diverselor spaţii, continuând cu cea de proiectare şi finalizând cu materializarea întregului concept, departamentul Office al Mobexpert Pipera a urmărit cu fiecare pas punerea în valoare nu doar a spaţiului, ci şi a domeniului de activitate al companiei. Astfel, opţiunea arhitecţilor pentru metafora „aurului negru”, precum şi pentru detalii ale repertoriului decorativ oriental reprezintă o soluţie discretă şi elegantă pentru a reflecta identitatea clientului.

Zona de recepţie se remarcă printr-o amenajare simplă, cu piese de mobilier alb şi un sistem de iluminare deosebit de grafic, pentru care s-a utilizat o compoziţie informală de corpuri liniare. În sălile de meeting şi în birourile individuale, liniile simple ale mobilierului au fost completate de culori puternice, în timp ce pentru spaţiile deschise s-a optat pentru culori pastelate.

Sala principală rezervată întâlnirilor, centrul de interes al noului sediu, este zona în care arhitecţii au exploatat la maximum metafora „aurului negru”. Un şir de panouri aurii se proiectează pe un fundal gri antracit, unde şi-a găsit loc şi sigla companiei, la o dimensiune impunătoare.

Printr-un stil modern, cu accente preţioase, s-a putut evita atmosfera rece caracteristică celor mai multe astfel de spaţii şi s-a obţinut un interior puternic personalizat. Funcţionalitatea aparent rigidă a unui birou a fost contrabalansată prin utilizarea unor elemente decorative şi de signalistică creative şi elegante. Şi cum nimic nu a fost ales la întâmplare, roşul şi albastrul – culori comune româno-azere – completează elementele grafice orientale.

Succesul proiectului a ţinut nu doar de implicarea activă a echipei de arhitecţi, ci şi de o anumită componentă afectivă, comunicarea cu beneficiarul fiind în acest caz una „ideală şi deosebit de productivă”.