Biserica-cetate a sașilor din Cisnădie

ARHITECTURĂ: Polarh Design TEXT: Cristian Brăcăcescu FOTO: Volker Plattner, Stefan David Kézdi
Biserica evanghelică din Cisnădie își definește cu vigoare personalitatea prin două caracteristici constructive și stilistice dobândite, ambele, ca urmare a transformărilor suferite la îmbinarea secolelor XV și XVI.
Prima este soluția complexă și inedită de fortificare, constând din cele trei turnuri ridicate deasupra sanctuarului și a navelor laterale. Impresionează numărul mare al nivelelor (5 pe est, 7 pe nord, 8 la sud) și sistemul de comunicare dintre ele. Aceste turnuri, împreună cu șarpanta deosebit de înaltă a navei centrale, compun volumetria monumentală și inconfundabilă a bisericii, sugerând privitorului neprevenit imaginea unui lăcaș de cult cu transept.

A doua trăsătură definitorie rezultă din juxtapunerea elementelor romanice și gotice. Zidul absidei păstrează până la 3,50 m conturul romanic semicircular. Deasupra acestei cote, absida devine poligonală, iar ferestrele gotice, cu grațioase ancadramente specifice, decupează un contur insolit, care intersectează ambele zone stilistice. Un alt element romanic rămas intact este absidiola din capătul colateralei sudice. Puritatea geometrică și paramentul arhaic îi conferă un farmec aparte, prin care depășește handicapul unui volum minuscul adosat unei construcții masive. Stilul romanic, păstrat fidel și discret în planul bisericii, reapare spectaculos la extremitatea opusă, prin portalul de vest. Sub turnul de sud se găsește un portal gotic, cu un ancadrament de baghete încrucișate, iar pe fațada de nord, dispusă simetric, o replică neogotică de secol XIX.


Lucrările de fortificare au avut loc în preajma anului 1500, după raidul otoman devastator din 1493. În jurul bisericii s-au construit o incintă cu un coridor de strajă, șapte turnuri și o fosă inundabilă între două rânduri de ziduri. În aceeași perioadă, bazilica romanică ridicată la început de veac XIII a suferit ample modificări, în noul spirit al epocii: pereții navei centrale au fost înălțați, decupați cu ferestre gotice și acoperiți cu bolți în cruce pe ogive. Absida altarului, circulară la bază, a fost continuată pe un traseu hexagonal, iar în locul absidiolei de nord s-a construit o sacristie.

Moștenirea romanică include și primele niveluri ale turnului vestic. Trăsnit și avariat de patru ori între 1660 și 1795, pe turn a fost montat unul dintre primele paratrăsnete din Transilvania. Ultima refacere s-a făcut cu bani obținuți din tezaurul bisericii, păstrat câteva secole în absidiola de sud, a cărei intrare era mascată de strane și lambriuri. După adoptarea reformei luterane, la mijlocul secolului al XVI-lea, picturile murale au fost acoperite cu zugrăveli. În 1909 au fost identificate două scene, pe peretele nordic al corului, și silueta unui sfânt, la baza arcului triumfal. Cu ocazia recentei restaurări, mari suprafețe de frescă au fost decopertate în nava centrală a bazilicii. Este cel mai spectaculos beneficiu al lucrărilor întreprinse, dar nu singurul. Au fost restaurate finisajele exterioare și interioare, la pereți și bolți, și s-au refăcut pardoselile.

Dușumeaua de lemn a fost înlocuită cu un paviment de cărămidă așezată în coadă de rândunică, păstrând și martori ai pardoselii originare. În sacristie, conturul fostei absidiole a fost marcat printr-un pavaj de piatră neregulată. În șarpanta restaurată a fost construită o pasarelă de vizitare, iar în turnuri s-au amenajat spații epoziționale, extinderi ale muzeului inițiat în 1911 prin comasarea celor trei turnuri din nord: al Porții, al Școlii și al Meșterilor de Seceri (monopol deținut de fierarii din Cisnădie).

Înlocuirea, cu echipamente și materiale la nivelul exigențelor actuale, a instalațiilor sanitare, electrice și calorice implică o serie de lucrări aparent anoste pentru un articol de revistă, dar cât se poate de utile și benefice pentru monumentul restaurat. Un aport semnificativ la restaurarea bisericii – jumătate din fondurile nerambursabile și muncă voluntară prestată pe șantier – se datorează Asociației Sașilor Cisnădieni din Germania.


PROIECT: Restaurarea Bisericii Evanghelice din Cisnădie; ADRESĂ: Strada Cetății nr. 1, Cisnădie, jud. Sibiu; ARHITECTURĂ: Polarh Design; ECHIPA: arh. Mircea Căpățână, arh. Vladimir Simion Ismailciuc, arh. Ruxandra Căpățână; STRUCTURĂ: ing. Szekeres-Balogh Gerö Jenö; INSTALAȚII: ing. Ioan Roșiu; EXECUTANT: Alfa Construct și Instalatorul Alba Iulia; STUDIU ISTORIC: Polarh Design; RESTAURARE PICTURĂ: Kiss Lorand; RESTAURARE PIATRĂ: Ars Antiqua – Nagy Benjámin; PROIECT: 2017-2019; ȘANTIER: 2019-2023
Articol publicat în igloo #219 / Spațiul sacru contemporan / aprilie – mai 2024