Biutiful
V-aţi dat seama, probabil, că pub-ul Biutiful, deschis de curând pe strada Gabroveni, în centrul vechi al Capitalei, împrumută titlul unui film recent, foarte apreciat de critica de specialitate. Printr-o încântătoare şi total intenţionată „greşeală” de ortografie, această nouă destinaţie ne invită să descoperim frumosul şi surprinzătorul din viaţa de zi cu zi, într-un decor eclectic şi totuşi cald şi familiar.
Biutiful a fost gândit ca o „evoluţie” firească a localurilor tradiţionale, stil pub sau tavernă, în mileniul al treilea. Încă de la intrare, locul surprinde prin decorul insolit. Butoaiele cu flori conferă un aspect plăcut şi prietenos frontului stradal, iar marchiza de deasupra uşii reprezintă o notă de eleganţă şi rafinament.
Spaţiul interior este generos, având o suprafaţă de aproximativ 300 mp, cu peste 160 de locuri disponibile, iar amenajarea este dominată de culori şi materiale calde, dintre care lemnul şi dalele de ceramică ale podelei sunt cele care ies în evidenţă şi dau personalitate locului.
Pentru a sublinia ideea de deschidere, designerii au optat pentru o structură din beton aparent, reţeaua electrică şi sistemul de climatizare fiind, de asemenea, lăsate la vedere. În ceea ce priveşte finisajele, podelele reprezintă o combinaţie de dale pictate manual, aduse din Ungaria şi parchet, în timp ce pereţii sunt realizaţi, în cea mai mare parte, din cărămidă patinată.
În alegerea mobilierului, s-a dorit, în primul rând, crearea unui sentiment de diversitate, în contrast cu aspectul de multe ori monoton şi uniform al localurilor de acelaşi tip. Mai mult, unele obiecte au fost personalizate prin intervenţii manuale şi prin patina adăugată lemnului. Printre piesele-vedetă ale amenajării se numără câteva scaune „studenţeşti” olandeze, ce datează din anul 1961, fiind realizate de arhitectul Friso Kramer şi achiziţionate de la o şcoală de design din Amsterdam. Tot aici, merită menţionate şi canapelele Chesterfield şi tancul de bere custom made în Cehia folosit drept masă.
O inserţie originală este reprezentată de proiectoarele de platou cinematografic din 1969, produse de una dintre companiile-pionier ale cinematografiei, Mole & Richardson, ce conferă interiorului o notă dramatică şi vintage. De asemenea, trofeele de vânătoare prezente în tradiţionalele pub-uri englezeşti sunt reinterpretate în stil modern: capul de ren din fibră de sticlă vopsit multicolor şi „iepurele” colantat cu celebra „Răpire din Serai” constituie totodată o aluzie la aspectul interioarelor româneşti dintr-o epocă nu foarte îndepărtată.
Nu în ultimul rând, designerii au prevăzut două baruri, unul dedicat berii, iar celălalt, whisky-ului, cele două băuturi reprezentative pentru orice pub.
Biutiful reinterpretează într-o notă contemporană cultura pub-ului, împletind tradiţionalul cu modernul, „ieftinul” cu preţiosul şi designul de cea mai înaltă calitate cu o atmosferă convivială.