Black is the new black în această amenajare din Satu Mare, semnată Diez Office

Acest apartament cu patru camere din Satu Mare, situat la ultimul etaj al unui bloc nou construit, propune o identitate puternică şi neconvenţională. Nu numai culoare dominantă în cadrul amenajării, negrul a reprezentat chiar punctul de plecare pentru aceasta. Linia industrială, tonurile închise, precum şi juxtapunerea texturilor brute cu cele naturale conferă ansamblului un caracter uşor moody, dar şi de bârlog protector, precum baza secretă a unui personaj de film.  

Una dintre preocupările principale a fost obţinerea unei delimitări clare între cele două zone funcţionale principale, cea de zi şi cea de noapte. Astfel, zona de zi, cu living, bucătărie şi dining, are un caracter deschis, amplu, iar zona de noapte vine în opoziţie, cu o separare clară între spaţii.  Ansamblul este unificat de pardoseala din lemn de stejar cu model herringbone, care aduce o notă de eleganţă şi atemporalitate, precum şi de finisajele pereţilor, constând într-o tencuială texturată, ce combină tonuri de gri şi negru şi creează o coajă interioară şi un caracter misterios, individualist. Tonurile închise nu afectează cu nimic aportul de lumină naturală, care devine, astfel, poate chiar mai preţios.

black_house_diez_office_6

Accesul către apartament se face de la etajul inferior. Urcând, din windfang, pe scara metalică, spaţiul de locuit în sine devine imediat vizibil. Totuşi, trecerea spre zona de zi este una graduală, realizată prin intermediul unui spaţiu-tampon unde a fost amenajat biroul, cu o închidere de sticlă făcută la comandă, care îmbunătăţeşte lumina şi menţine continuitatea vizuală.

black_house_diez_office_7

Livingul, bucătăria şi diningul fac corp comun şi comunică deschis, menţinându-şi, în acelaşi timp, identităţile individuale. Mobilierul de bucătărie încastrat şi insula monolitică au aceeaşi textură metalică, marcând importanţa gătitului în stilul de viaţă al proprietarilor. Deşi alipită insulei, masa de dining se detaşează vizual de aceasta printr-un aspect contrastant, cu blat de lemn cu textură natur, şi este înconjurată de scaune confortabile cu tapiţerie din piele. Canapeaua glabenă din living apare ca un decupaj în contextul dominat de culori închise, marcând clar spaţiul destinat relaxării.

Zona de noapte păstrează aceeaşi linie estetică, cu contrast între cadrul cu tonuri de gri închis şi negru şi naturalaţea lemnului pardoselii şi al pieselor de mobilier. Dormitorul matrimonial este deservit de un dressing generos, cu depozitări realizate la comandă. În ceea ce priveşte băile, cea matrimonială, spaţioasă, are un aer de eleganţă monumentală, în timp ce baia copiilor compensează suprafaţa redusă mizând pe luminozitate şi un caracter ludic.

PROIECT: Black House, AMPLASAMENT: Satu Mare; SUPRAFAŢA: 140 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: Diez Office; ECHIPA: arh. Oana Vasile, arh. int. Ştefana Costraş; CONSTRUCTOR: Mihai Voneţ; FINALIZAT: 2021