fbpx

Blândețea nopții, transpusă în design

AMENAJARE DE INTERIOR: MiSo Architects TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Sabin Prodan

Designul acestui duplex din București, intitulat sugestiv „Nightfall”, nu este doar expresia unei frumoase amenajări interioare, ci și un exemplu de colaborare strânsă și inspirată între beneficiari, arhitecți – echipa MiSo Architects – și fotograf. Și deși știm cât de important e acest triunghi pentru reușita unui proiect arhitectural, mai rar vorbim despre el.

Un proiect ce a pornit „ca un desen pe o coală albă”, ne-au povestit arhitecții, iar libertatea creativă pe care le-au oferit-o beneficiarii – un tânăr cuplu pasionat de artă și design – s-a conturat, desigur, în jurul câtorva repere și dorințe precise: de a obține un interior modern, îndrăzneț și totodată de o anume sobrietate, o bucătărie deschisă, bine echipată, asemenea unei scene care să le pună în evidență plăcerea de a găti, precum și spații generoase de depozitare.

bucatarie_MiSo Architects _Nightfall_Bucatarie (2)

Elementul-cheie al casei și, de altfel, al întregului concept de amenajare este scara, pentru a cărei reconfigurare a fost nevoie de colaborarea a trei echipe de specialiști. Cu intenție sau din pură intuiție, arhitecții au tratat această piesă în spiritul lui Le Corbusier, pentru care scara înseamnă mișcare, deci timp. Mai mult decât o formă de delimitare și ordonare spațială, ea întruchipează o continuă metamorfozare temporală, un prag între zi și noapte, afirmându-se și ca structură de sine stătătoare – elegantă și pragmatică, solidă și transparentă, deschisă și totodată misterioasă, complexă atât prin compoziție (lemn masiv, metal, balustradă din sticlă fumurie), cât și prin funcțiuni, adăpostind spații de depozitare parțial închise și polițe luminate cu led.

scara_C86A5512-HDR

Curajul și eleganța designului se regăsesc în propunerea cromatică și estetică surprinzătoare a arhitecților – griul antracit și negrul, ce acoperă mare parte din pereți, în armonie fermă cu mobilierul pe comandă. Alte elemente ce conturează personalitatea duplexului sunt, pe lângă scara amintită: în zona de dining, tabloul de dimensiuni impresionante, realizat special pentru acest interior, masa din lemn masiv și rășină, luminile scenografice, dintre care se distinge suspensia Flos, ce amplifică înălțimea generoasă a parterului.

dining_C86A5137-HDR

O intervenție inedită o reprezintă peretele transformat în vitraj din dormitorul matrimonial, ce se deschide astfel, spectaculos și totodată intim (datorită perdelelor și draperiilor în texturi bogate), spre openspace-ul de la parter, ca o subtilă invitație către celălalt plan al casei – cel nocturn, al liniștii și al odihnei. Aici, dormitorul matrimonial își desfășoară confortul asemenea unei călduroase camere de hotel, cu o priveliște largă asupra orașului, cu o mochetă pufoasă, textile fine, tonuri de culori pământii. Tot la etaj, în același registru al calmului și al reflexivității bine organizate, se găsește biroul.

Și pentru a rotunji povestea acestui proiect de amenajare, am stat de vorbă și cu fotograful de arhitectură, care-și exprimă în general perspectiva direct prin imagine, având mai rar prilejul de a-și și explica demersul. Iată, așadar, cum a lucrat și ce a văzut Sabin Prodan în acest interior: „Pentru mine miza ședinței foto a fost scara. De la general la detaliu, în relația structură-mobilier-decorațiuni, scara joacă un rol central și definește spațiul, a cărui particularitate este desfășurarea pe două niveluri. Această scară nu are rol doar de circulație verticală, dar este și un separator între zona de zi și cea de noapte, este și depozitare, bibliotecă, corp de iluminat, în fine, un element de design de sine stătător. Verticalitatea generoasă, gradarea luminii dinspre parter spre etaj sunt, de asemenea, elemente care m-au ajutat să înțeleg și, implicit, să redau geometria și atmosfera locului.”

scara2_MiSo Architects _Nightfall_Living (1)

PROIECT: Nightfall Duplex; AMPLASAMENT: Pipera, București; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 130 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: MiSo Architects – arh. de interior Cătălina Răileanu, arh. Mihaela Tampiza; FINALIZAT: 2023

 

Articol publicat în igloo #215 / Efemer / august-septembrie 2023

 

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0