fbpx

Bloom Bloom – puterea și grația designului verde-efemer

Bloom Bloom nu înseamnă numai fragilitatea și frumusețea designului floral. Înseamnă și o evoluție în acord cu armonia anotimpurilor și a naturii, ale cărei bune sfaturi le ascultă Laura Frunză și Andreea Bălan din 2007, atunci când au demarat proiectul. Și mai înseamnă și prețioase și efemere instalații care aduc natura în spații inedite.

Cum a demarat și a crescut proiectul Bloom Bloom?

Florile sunt cu mine dintotdeauna, încă din copilărie spuneam că vreau să mă fac „florăreasă” atunci când voi fi mare. Dar Bloom Bloom a început în 2007. Lucram pe atunci într-o agenție de publicitate împreună cu colega mea, Andreea, dar nu prea ne mai regăseam în ceea ce făceam. Așa că ne-am luat inima în dinți și am pornit de la zero, cu pasiune și o doză mare de inconștiență, învățând totul din mers. Am avut proiecte minunate și variate în anii ăștia – patru ediții ale Festivalului „George Enescu”, decorări de Crăciun, instalații florale, evenimente corporate sau private, workshop-uri… Rămâne însă un business mic, centrat pe design, nu ne-am dorit niciodată să deschidem lanțuri de florării sau să avem zeci de angajați.

IMG_8558

Cât de dificil și cât de frumos este să faci flower design?

E o meserie tare frumoasă, fiecare proiect e diferit, iar materialul vegetal cu care lucrezi variază și el de la un anotimp la altul. Limita e doar imaginația ta sau, uneori, bugetul. În plus, e un domeniu în care mereu afli ceva nou, găsești inspirație pretutindeni, înveți să observi și să fii sensibil la frumos în cele mai neașteptate manifestări ale sale. E o căutare continuă a echilibrului și armoniei, de la proporții până la cromatică, iar satisfacția e mare când reușești să creezi cu mintea și mâinile tale ceva care trezește emoție. Și reacțiile beneficiarilor sunt de cele mai multe ori spontane: un zâmbet, o mirare, o lumină de bucurie în ochi – our job is done. Dificultăți? Nu știu… trebuie în primul rând să te împaci cu gândul că obiectul muncii tale va trăi foarte puțin, asta poate fi oarecum frustrant. Dificilă e uneori partea de execuție, mai ales pentru proiectele mai ample – florile sunt perisabile, lucrezi sub presiunea timpului și trebuie să te asiguri că ai mobilizat resursele necesare. Poate nu toată lumea realizează că e și multă muncă fizică în spate – ridici vase grele, cari găleți cu apă, stai cățărat pe scări, bați cuie sau mânuiești bormașina – nu chiar totul e poezie. Dar nici nu mă mai văd făcând altceva.

IMG_7688

Cine se ocupă de partea de design și de unde vă inspirați?

Depinde de proiect – pentru buchete sau aranjamente e oarecum mai simplu. Pentru proiecte care își propun să transforme un spațiu sau să inducă o experiență senzorială, ai mai multe filtre. E un proces sinuos și de cele mai multe ori colaborativ – chiar dacă ideea centrală, conceptul încolțește în mintea uneia dintre noi, până la punerea lui în practică traversăm multe discuții, îndoieli, încercări. Lucrăm cu flori și plante care au o anumită sezonalitate și fragilitate, e un material capricios și trebuie să te adaptezi la resursele disponibile la un moment dat. Ne-am conturat în timp un stil care cred că e trademark-ul Bloom Bloom – organic și inspirat de frumusețea fiecărui anotimp, voit sălbatic și ușor neîmblânzit, oarecum poetic, aerisit și plin de textură. Nu ne regăsim în compoziții stufoase, opulente sau prea studiate, nici beția de culori all-in-one nu prea ne atrage. În schimb, apelăm deseori la texturi naturale (ierburi, ramuri, lujeri, fructe, licheni) și preferăm flori într-o paletă cromatică armonioasă, în tonuri apropiate. Îmi place mult un cuvânt, îl folosesc în engleză fiindcă nu-i găsesc un echivalent care să păstreze toate sensurile în română: considerate. Cred că rolul tău ca designer floral nu e să șochezi, să epatezi prin abundența de flori sau culori. Trebuie să lucrezi în armonie cu spațiul unde va trăi creația ta, să observi și să respecți particularitățile lui, lumina, proporțiile. Și apoi să vii cu ceva care se simte acasă, care susține și îmbogățește o experiență.

Unde găsim florile/aranjamentele/instalațiile Bloom Bloom?

Un spațiu fizic, un magazin propriu-zis nu avem, fiindcă lucrăm numai proiecte custom. „Vitrina” noastră sunt paginile instagram.com/atelierbloombloom și facebook.com/atelierbloombloom, acolo găsiți toate lucrările
recente.

Interviu apărut în igloo 189 / apr-mai 2019

 igloo_189-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0