fbpx

BMW 40 de ani. Art Cars Collection

Colecţia BMW Art Cars are prima „expoziţie” în 1975, când, pentru a putea participa la cursa de la Le Mans, pilotul de curse şi iubitorul de artă Hervé Poulain a avut ideea transformării modelului 3.0 CSL de la BMW într-o adevărată operă de artă. De partea artistică s-a ocupat sculptorul Alexander Calder, maşina devenind o apariţie „sculpturală”, strălucind în nuanţe pure de roşu, galben, albastru şi alb. De atunci au fost realizate 17 art cars semnate de artişti precum Andy Warhol, Frank Stella, Roy Lichtenstein sau Jeff Koons.

ANDY WARHOL
______

În 1979 Andy Warhol transforma pictarea modelului BMW M1 la Dachau într-un adevărat happening artistic. Warhol a terminat de pictat maşina în doar o jumătate de oră, iar acest ritm avea să fie într-un fel profetic pentru viteza atinsă de maşina de curse. Cât despre excentricul Warhol, designul realizat pentru BMW a reprezentat o excepţie semnificativă a stilului său, care a permis descoperirea unei laturi spontane şi subiective a artistului obişnuit să se ascundă în spatele ecranelor. Un act simbolic, al întâlnirii dintre cultura industrială şi arta contemporană, populară.

 

MATAZO KAYAMA
______

Viziunea artistului japonez Matazo Kayama a transfigurat modelul 535i într-o maşină selenară care aminteşte deopotrivă de zăpadă şi de cireşii în floare. Într-o aparentă contradicţie cu viteza specifică maşinii, designul care degajă serenitate şi contemplare trebuie pus în legătură şi cu tehnologia sofisticată, arta şi precizia fabricării, dar şi cu bucuria de a fi posesorul unui astfel de maşini. În realizarea designului, artistul japonez a folosit tehnici tradiţionale precum „kirigane”şi „arare”, dar nu le-a ocolit nici pe cele moderne, precum aerografia.

 

BMW  M6 GT3 – Art Car în 2016

CAO FEI ŞI JOHN BALDESSARI – noii artiști ai colecției în 2016
Tradiţia colecţiei BMW Art Cars, care, în cei 40 de ani de la debut, a inclus colaborări cu unii dintre cei mai prestigioşi artişti din lume precum Frank Stella (1976), Ernst Fuchs (1982), Olafur Elíasson (2007) sau Jeff Koons (2010) continuă. Numele artiştilor care vor realiza în 2016 cele două maşini-opere de artă au fost dezvăluite în cadrul unui eveniment special organizat în noiembrie la Muzeul Solomon R. Guggenheim din New York, în prezenţa a peste 150 de invitaţi din întreaga lume. Pentru modelul ales, BMW M6 GT3, juriul format din directori de muzee i-a desemnat drept designeri pe Cao Fei, o artistă chineză care devine cea mai tânără invitată în proiect şi pe americanul John Baldessari, cel mai în vârstă artist implicat în demers.

Cele două automobile vor fi expuse în mai multe muzee, precum Muzeul BMW din München (unde se află expoziţia permanentă), la Los Angeles, Londra sau Hong Kong, dar vor fi prezente şi în circuite pentru testarea calităţilor tehnologice.

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0