fbpx

BMW Guggenheim Lab în Berlin

Text, foto: Viorica Buică

Inaugurat în 2011 la New York, proiectul BMW Guggenheim Lab a fost gândit ca o structură temporară ce va călători timp de şase ani în nouă oraşe importante, stabilind un fundal pentru dezbateri şi idei legate de spaţiul urban: când şi cum mai pot fi schimbate oraşele actuale? cum se poate stabili care este direcţia corectă de dezvoltare a unui oraş care se transformă zi de zi? care mai este sensul (dacă există) al marilor aglomerări urbane?

BMW Guggenheim Lab în Berlin

Într-un oraş precum Berlinul, întotdeauna cu propriul drum şi cu o veritabilă tradiţie de activism urban (şi politic), de la „impunerea” squattingului la generalizarea structurilor de tip „pop-up city”, nu-i de mirare că laboratorul BMW Guggenheim a fost întâmpinat cu mai multe semne de întrebare. După mutarea amplasamentului în urma protestelor locale, cele şase săptămâni (15 iunie – 29 iulie) de workshopuri, dezbateri tematice, proiecţii de filme, cursuri şi simple întâlniri, „survolate” permanent de întrebări despre rolul unei astfel de iniţiative într-un oraş ca Berlin, au scos însă la iveală tocmai esenţa proiectului: dialogul între utilizatorii oraşului. Puşi faţă în faţă, îndemnaţi să exploreze locuri familiare, să le vadă cu alţi ochi, să le analizeze, notând punctele bune şi cele slabe, oamenii pot realiza că au puterea să schimbe situaţii, să îmbunătăţească permanent oraşul în care trăiesc, mai uşor decât credeau; nu e nevoie neapărat de strategii urbane pe termen lung, un desen lângă o bancă din parc ce smulge cuiva un zâmbet poate fi de ajuns. Este o lecţie pe care mulţi berlinezi au învăţat-o deja, dar nu strică niciodată să fie reamintită.

BMW Guggenheim Lab în Berlin

Dacă în New York, activităţile laboratorului au avut o dimensiune mai teoretică, sub umbrela „Learning by talking”, în Berlin accentul s-a mutat pe „Learning by doing”. Spaţiul semideschis al structurii mobile concepute de Atelier Bow-Wow, găzduit într-un final de complexul Pfefferberg din cartierul Prenzlauer Berg, cu sprijinul ANCB The Metropolitan Laboratory, a primit vorbitori din întreaga lume, abordând subiecte dintre cele mai diverse, de la cultura mâncării şi grădinăritul în oraşe la caracteristicile sistemului de proprietate în Berlin. Jose Gomez-Marguez, specialist MIT, a coordonat o serie de workshopuri în premieră provocându-i pe participanţi să-şi creeze propriile spaţii urbane, în sistem DIY. Rachel Smith, membru al companiei AECOM, a vorbit despre mobilitatea urbană şi despre posibile strategii sustenabile, capabile să dezvolte totodată spiritul comunitar. Artist şi psiholog care trăieşte în Berlin, Corinne Rose a explorat dimensiunea emoţională a oraşului, în timp ce arhitectul Carlo Ratti, coordonatorul SENSEable City Lab la MIT, s-a îndreptat către tehnologiile care definesc astăzi orice centru urban şi către tot ceea ce înseamnă intervenţie temporară.

BMW Guggenheim Lab în Berlin

Pornind de la premisa că oraşele se schimbă oricum, dar ar fi indicat să fie într-o direcţie mai bună, laboratorul nu oferă soluţii, îi provoacă şi îi ajută pe locuitori să le găsească: toate ideile apărute în timpul vizitei sale la Berlin au şansa de a fi duse mai departe, dezvoltate şi puse în practică de asociaţii locale, unele chiar de fiecare în parte; chiar şi gesturile mici, temporare, repetate şi în număr semnificativ pot avea un impact important pe termen lung. De la Berlin proiectul a plecat spre Mumbai unde va fi inaugurat la sfârşitul anului, urmând ca după aceasta o expoziţie specială organizată la Solomon R. Guggenheim Museum în New York să exploreze şi să evalueze acest prim ciclu de existenţă al laboratorului urban.

BMW Guggenheim Lab în Berlin

BMW Guggenheim Lab în Berlin

BMW Guggenheim Lab în Berlin

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0