fbpx

Boema

Loc emblematic al Clujului, beneficiind de amplasarea într-o clădire de patrimoniu ce datează din 1860, Grădina Boema a cunoscut o perioadă îndelungată de absenţă din circuitul public. Noul restaurant este amenajat la etajul întâi, acolo unde obişnuia să fie sala de bal, ale cărei decoraţiuni originare au dispărut în totalitate în perioada comunismului.

Text: Sabin Borş
Foto: Dacian Groza

Odată cu restaurarea clădirii, amenajarea realizată de Corvin Cristian preia elemente gotice ale catedralei din apropiere şi le integrează unui stil în care accentele cad pe utilizarea degajată a motivului, pe contrastul şi alternanţa elementelor de design. Abordat într-o manieră contemporană, elementul gotic devine astfel o punte de legătură cu trecutul, imprimând o identitate uşor recognoscibilă locului. Lambriurile au fost vopsite într-o culoare albastru-verzui care aduce căldură şi familiaritate sobrietăţii gotice, această culoare putând fi regăsită la mai multe porţi şi ferestre ale clădirilor de pe stradă, care datează din aceeaşi perioadă.

Eleganţa şi simplitatea structurală a amenajării se compune şi prin mobilierul de inspiraţie scandinavă, anii ’60. Contrastul cel mai evident, acela dintre grinzile expuse şi tejgheaua de marmură a barului, este punctat de corpuri de iluminat din aluminiu al căror caracter industrial accentuează o dată în plus arcuirile gotice şi dialogul temporal al ansamblului. Camera principală se continuă cu un spaţiu cu atmosferă rustică, unde şemineul oferă un cadru intim de socializare. Luminile adaugă o notă dramatic printr-un sistem de LED-uri ascunse şi proiectoare ce amplifică jocul elementelor.

Cei aproximativ 350 mp ai etajului împart nu doar spaţii şi juxtapuneri stilistice, ci şi o serie de elemente de design aparent contrastante, dar care reuşesc să imprime echilibru locului. De la clasicele scaune Thonet şi mai puţin obişnuitele corpuri de iluminat ceramice sau cele din aluminiu masiv până la interpretarea personală şi experimentală pe care Corvin Cristian o dă scaunelor tradiţionale austriece în camera „rustică”, toate elementele de design manifestă o discreţie în raport cu spaţiul. Funcţionalitatea designului e dată de felul în care elementele comunică între ele şi pun în lumină caracterul distinct al fiecărei camere.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0