fbpx

Brutalist, dar nu brutal. Scarborough Béton Brut, Christchurch, Noua Zeelandă

ARHITECTURĂ: Young Architects TEXT: Anca Rotar FOTO: Dennis Radermacher

Brief-ul acestei case din Noua Zeelandă cerea o locuinţă unifamilială care să corespundă nevoilor unei familii numeroase, cu costuri minime necesare construcţiei şi întreţinerii, şi cu privelişti generoase către exterior. Folosirea betonului s-a dovedit a fi o necesitate, având în vedere provocările ridicate de panta abruptă a terenului şi de componenţa solului şi, prin urmare, arhitecţii au ales să profite din plin de proprietăţile, dar şi de posibilităţile, acestui material.

Betonul a fost lăsat nefinisat, în stare brută, expunând în totalitate variaţiunile de textură şi culoare inerente compoziţiei sale, dar şi metodologia construcţiei. Pereţii interiori au, la rândul lor, un aspect natural, fiind finisaţi doar cu vopsea mată, în timp ce podelele sunt de culoarea cărbunelui şi acoperite de un strat lucios. Peretele din spatele zonei de living constă într-un panou din lemn de stejar natur, în timp ce plafoanele şi pereţii laterali sunt placaţi cu scânduri de cedru în nuanţe asemănătoare.     

 

Materialele au fost alese atât pentru a-şi pune reciproc în valoare proprietăţile estetice, cât şi pentru a servi unor funcţii bine gândite. Astfel, betonul aparent garantează rezistenţa construcţiei şi ajută şi la absorbţia căldurii. Lemnul de cedru aduce o notă de căldură şi contribuie, de asemenea, la confortul acustic. Nu în ultimul rând, ferestrele glisante fără ramă asigură o privelişte neîntreruptă asupra împrejurimilor spectaculoase.   

 

De altfel, înşiruirea camerelor respectă topografia sitului, deschiderea către exterior fiind mai generoasă în zonele comune, în timp ce coridoarele şi spaţiile de serviciu sunt protejate faţă de exterior şi de lumina soarelui. Deschiderile şi gradul de intimitate sunt atent controlate prin poziţionarea atentă a suprafeţelor vitrate. Deşi casa este orientată către soarele de după-amiază, lumina pătrunde, dimineaţa, în spaţiul bucătăriei şi în casa deschisă a scării prin intermediul unor ferestre înalte. Arhitecţii au prevăzut şi o cameră destinată retragerii, cu texturi care diferă de cele din restul interioarelor, unde luminile pot fi reglate pentru a obţine un ambient mai întunecat şi mai intim.

PROIECT: Scarborough Béton Brut locuinţă unifamilială; AMPLASAMENT: Christchurch, Noua Zeelandă; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 425 mp; ARHITECTURĂ: Young Architects; ECHIPA: Greg Young, Andy McLeod, Blake McCutcheon; INGINERIE STRUCTURALĂ: ENGCO; CONSTRUCTOR: Hoogervorst Builders; FINALIZAT: 2021

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0