fbpx

BUCHAREST ART WEEK 2015: LAUGHTER AND FORGETTING, curatoriat de Olga Ștefan

Bucharest Art Week anunță agenda celei de-a doua ediții a evenimentului cu desfășurare în săptămâna 9 -16 octombrie 2015 la București și curatoriat de Olga Ștefan (Elveția). Aflat sub tutela Asociației pentru Promovarea Artelor Contemporane, Bucharest Art Week își propune ca pe termen lung să devină o platformă de producție, schimb cultural și expunere pentru arta contemporană, cu vizibilitate internațională, recurență anuală și accesibilitate pentru publicul larg.

BUCHAREST ART WEEK 2015: LAUGHTER AND FORGETTING, curatoriat de Olga Ștefan

Inspirată din ”Cartea râsului şi a uitării” (”The Book of Laughter and Forgetting”) a scriitorului ceh Milan Kundera, expoziția propusă de curatoarea Olga Ștefan (Elveția) pentru ediția curentă aduce un omagiu acestui roman radical prin adoptarea tematicii și construcției sale în șapte zile de expoziții, instalații foto-video, proiecții de film, performance-uri, artist talks și panel discussions în diverse spații culturale din capitală precum: Biblioteca Națională a României, Studio Horia Bernea – Cinema Muzeul Țăranului, Cinematecile Euforie și Union, Galeria Orizont, Atelier 35, Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale pe lângă altele.
Expoziția principală ”Laughter and Forgetting” ce se va deschide pe data de 9 Octombrie va da tonul determinând temele generale regăsite în cartea lui Kundera (maleabilitatea memoriei, durere provocată de râs, relația dintre viața publică și privată, dezamăgirea rezultată din relațiile interumane) dezvăluite în text prin termenii râs, uitare, limită, litost, iubire, îngeri, care se vor redezvălui prin repetiție și variație în evenimentele zilelor ulterioare.  

Laughter and Forgetting aduce un grup de artiști internaționali în dialog cu artiști români pe temele cele mai esențiale vieții, care în opinia mea nu sunt abordate suficient în arta contemporană. Dragostea și risul ca instrumente de rezistență, umilința ca intrument de control și limitele umane nu sunt foarte prezente în discursurile curente; sunt niște subiecte existențiale care trebuie dezbătute mai mult. Ele fac viața ceea ce ea – cu defectele și slăbiciunile noastre și gesturile mici de rezistență care pot duce la rezultate grandioase. De aceea, mi-am propus ca pentru această ediție, în calitate de curator general invitat, să ofer un spațiu unde unde trecutul ignorat este reintegrat în narativul prezent și unde uitarea este recunoscută atât ca forță de vindecare cât și de distrugere.” – Olga Ștefan, curatorul general BAW 2015.  

BUCHAREST ART WEEK 2015: LAUGHTER AND FORGETTING, curatoriat de Olga Ștefan

„Ne propunem să devenim unul dintre cele mai vizibile evenimente artistice anuale din regiune, dar la fel de mult ne interesează și să realizăm la București un context favorabil de lucru și schimb cultural pentru artiști din Europa și nu numai. Miza Bucharest Art Week este, negreșit, să genereze noi instrumente de finanțare pentru producție artistică, rezidențe și mobilități, încercând concomitent să deschidem punți de interacțiune între artiști, public și instituții” – Nona Şerbănescu, inițiatoarea BAW.  

Peste 30 de artiști, curatori, autori de film și istorici din România și din străinătate au fost invitați să participe în cadrul evenimentelor Bucharest Art Week 2015, dintre care: Esther Shalev-Gerz (Franța) / Dor Guez (Israel) /  Clemens Von Wedemeyer (Germania) /  Dan Perjovschi (România) / Dan Acostioaei (România) / Agnieszka Polska (Polonia) / Sarah Sweeney (SUA) / Nedko Solakov (Bulgaria) / Himali Singh Soin (India) / Sophie Calle (Franța) /  Katerina Seda (Cehia) / Hito Steyerl (Germania) / Dorothy Iannone (SUA) / Ștefan Sava (România) / Tereza Barta (Canada, România) / Laurențiu Damian (România) / Moscu Copel (România) / Sabina Pop (România) / Titus Mesaros (România) / Iancu Moscu (România) / Lucian Pintilie (România) / Mila Turajlic (Serbia) / Oana Giurgiu (România) / Lynn Hershman Leeson (SUA) / Mihaela Drăgan și Mihai Lukacs (România) / Gianina Cărbunariu (România)/ Xandra Popescu și Larisa Crunțeanu (România) / Călin Man și grupul Kinema Ikon (România) / Stefan Haupt (Elveția) / Mihai Andrei Leaha (România) / Samir (Elveția) / Veda Popovici (România) / Irina Gheorghe (România) / Alina Popa (România) / Richard Pettifer (Germania).

BUCHAREST ART WEEK 2015: LAUGHTER AND FORGETTING, curatoriat de Olga Ștefan

AGENDA Bucharest Art Week 2015  

Expoziția de deschidere –– 9-16 Oct, 2015

Șase secțiuni ale expoziției vor coincide cu temele din cartea lui Kundera: Râs, Uitare, Litost, Limite, Îngeri și Iubire și vor include instații de artă, fotografie și video produse de artiști români și internaționali.  

10 Octombrie

Dan Perjovschi solo exhibition – deschidere la ora 12:00 – 10-16 Oct, 2015 Discuție între Dan Perjovschi și Nedko Solakov.  

11 Octombrie

Performance-uri îns pațiul public și alte spații culturale cu Mihaela Drăgan și Mihai Lukacs, Gianina Cărbunariu și un program curatoriat de Larisa Crunțeanu și Xandra Popescu. 

12 Octombrie

Atelier 35 Oradea –12-16 Oct, 2015 Înainte de 1989, Atelier 35 Oradea era una dintre cele mai active filiale ale Atelier 35, o rețea națională gestionată de Ana Lupaș ca un spațiu experimental pentru tineri artiști din cadrul Uniunii Artiștilor Plastici. Expoziția va prezenta elemente din arhivă, documentația lucrărilor expuse în perioada activității și din renumitele expoziții Fotomobile din 1984, 1986 și 1988.  

13 Octombrie

Screening-uri de film –– Partea 1 Programul va prezenta filme produse înainte de 1989 în studiourile de stat din Romnia (selectate de Tereza Barta) și despre sistemul filmului de stat din Serbia. Alte două filme vor face referire la istoriile uitate a două grupuri: artistele anilor 60 și 70 din America și Evreii din România.      

14 Octombrie

Kinema Ikon – curatoriat de Călin Man și Olga Ștefan – 14-16 Oct, 2015 Kinema Ikon este cel mai longeviv colectiv din Romania, fondat în 1970 de George Sabau în Arad. established in 1970 by George Sabau in Arad. De la întemeierea lui, grupul experimentează zona de film, video, hipermedia, tehnologie.  

15 – 16 Octombrie

Screening-uri de film – Partea 2

Programul va include filme care vor înfățișa portrete ale supraviețuitorilor unor războaie devastatoare și conflicte, dezvăluind narațiuni uitate sau alternative celor știute de noi.  

Conferințe și Artist Talks: Teme – Evreii în România, Filele Securității, Arte experimentală înainte de 1989, Uitarea digitală.  

Pentru mai multe informaţii despre Bucharest Art Week 2015 accesaţi www.bucharestartweek.eu

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0