fbpx

Bürgenstock, suspendat între trecut și viitor   

În anul 1873, doi întreprinzători elvețieni ­ Franz Joseph Bucher și Joseph Durrer ­ au construit pe culmea masivului Bürgenstok un Grand Hotel. A fost primul într-o serie care avea să se extindă peste granițele elvețiene și să devină, pentru o vreme, cea mai mare întreprindere de hoteluri din lume. Pe aceeași culme, care mărginește Lacul-celor-patru-cantoane, au urmat Palace Hotel, Park Hotel, o capelă și numeroase vile. La cumpăna dintre secole, Stațiunea Bürgenstok a devenit o renumită destinație nobilă de vilegiatură și drumeție.

1

2

3

4

Pionieri vizionari, cei doi întreprinzători au intuit potențialul unui domeniu care abia se năștea ­ turismul. Conștienți de pitorescul peisajului, ei au dorit să-l pună în valoare și să ofere vizitatorilor experiențe de neuitat. Atracția complexului hotelier a crescut considerabil după ce, în 1888, a fost instalat pe versantul abrupt al masivului un tren-funicular. De atunci, pe această cale, accesul la tren și stațiune se poate face numai cu vaporul. Ascensiunea oferă o perspectivă care altminteri numai din avion ar putea fi admirată. În 1897, pe același versant cu minunata sa panoramă, s-a tăiat în stâncă o potecă pentru drumeție. La capătul ei, în 1905 a fost construit pe un eșafodaj metalic un lift exterior care duce spectaculosul la maximum și poartă turiștii la 153 de metri pe vârful masivului. Până în prezent, liftul Hammetschwand a rămas cel mai înalt Europa.

5

6

7

8

9

10

11

De-a lungul timpului, elegantul Complex Hotelier Bürgenstok a fost renovat și a schimbat de mai multe ori proprietarii. Perioade de glorie au alternat cu altele mai dificile. Stațiunea a găzduit personalități culturale: Sofia Lauren, Audrey Hepburn, Sean Connery sau politice: Jimmy Carter, Henry Kissinger. Tot aici au avut loc negocieri diplomatice privind pacea în Sudanul de Sud sau intrarea Ciprului în Uniunea Europeană.

12

13

14

15

Din 2008, complexul se află în proprietatea unei companii din Qatar care mai deține hotelurile Royal Savoy în Lausanne și Schweizerhof în Berna. După o renovare substanțială și o redefinire a identității brand-ului comercial, Bürgenstok Resort și-a redeschis porțile în 2017. Printre cele 30 de clădiri se numără 10 restaurante, un centru wellness, trei mari hoteluri, precum și rezidențe de vacanță. Două fundații culturale locale se ocupă de prezervarea patrimoniului istoric și organizează cu regularitate manifestări care atrag un public numeros.

16

17

18

19

20

21

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0