fbpx

MANUFAKTURA: Cafea. Lemn. Design

Text: Manuela Zipişi
Foto: Andrei Creangă

O cafenea care transmite din plin spiritul legăturii speciale dintre cafea şi iubitorii săi a fost amenajată într-unul dintre mall-urile bucureştene. Întreg procesul amenajării interioare s-a desfăşurat pe parcursul a nouă luni şi a mizat pe accentul pus pe detalii care au conturat spaţiul asemenea unui puzzle bine închegat. Rezultatul e o întâlnire inspirată dintre cafea şi lemn, care e pus în operă într-o manieră ce generează luminozitate şi căldură.

În contextul unui mall urban, o cafenea precum Manufaktura by Doncafé (Mega Mall) este o apariţie cu note de inedit şi originalitate. Amenajarea orchestrată de către artistul vizual Florin B. Tomescu urmăreşte o paradigmă a interconectării în care toate elementele susţin şi completează instalaţia situată în centrul spaţiului. Un adevărat motor din inox al cafenelei, această instalaţie care se ramifică în toate direcţiile este realizată dintr-un material care nu oxidează, permiţând păstrarea cafelei în condiţii optime. Întregul ansamblu a fost conceput cu gândul la un atelier cu tentă industrială care să devină o scenă pentru personajul principal: cafeaua.

Răceala inoxului utilizat nu afectează atmosfera, pentru că luciul său nu face decât să oglindească căldura degajată de texturile materialelor selectate graţie apropierii cromatice de cafea: lemn, cărămidă, travertin. Lemnul joacă un rol cheie în amenajare, fiind selectate patru tipuri diferite: stejar, brad antichizat, frasin şi nuc american. Primele trei esenţe încântă privirea prin naturaleţe şi contribuie, în compania luminii calde, la deschi­derea spaţiului. Nucul american a fost ales pentru că imită aproape perfect bobul de cafea. S-a conturat, în acest fel, tavanul cu boabe de cafea supradimensionate, un adevărat regal vizual. Printre aceste elemente decorative se stre­coa­ră discret şi coboară lămpile. Supanta conturează dimensiunea aeriană a cafenelei, cu zone de intimitate, aici lemnul întâlnin­du-se din nou cu inoxul. Monocromia blândă a cafenelei creează fundalul perfect peste care se suprapun petele de culoare aduse de iubitorii de cafea.

Şi pentru că legătura dintre elemente trebuia să fie una puternică şi sugestivă, aproape fiecare detaliu de la Manufaktura este custom made. Este şi cazul parchetului personalizat pus la dispoziţie de către Vicla, obţinut prin prelucrare de lemn autohton. De pe lista personalizării nu lipsesc zonele de bar, scaunele, canapelele, lămpile, lavoarele din băi şi chiar şorţurile ori notele de plată – totul dovedind o atenţie deosebită acordată detaliilor şi faptul că nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Amenajarea devine un fel de sculptură interactivă, elementele sculpturale fiind eviden­ţiate inclusiv cu ajutorul luminii.

 _DSC5884  _DSC5891 _DSC5896 _DSC5899  _DSC5902 _DSC5910

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0