fbpx

Călăraşi

Mândria epocii de aur de altădată, cu producţii record ale industriei socialiste, combinatele siderurgice şi de prelucrare a diverselor minereuri şi materii prime sunt astăzi ruinele triumfului capitalist. Schelete, zdrenţe de zid, halde de steril, topituri de tot felul, sârme, grinzi abătute, şi incinte pustiite sunt urme ale unei arheologii recente, pe cale de a fi şterse de oamenii-corbi ce lasă după ei doar molozul.

Popas pentru călăraşi în drumul lor spre Stambul, arc peste timp, Călăraşiul devine în anii ‘70 ai celei mai de aur epoci locul în care 6 500 de angajaţi trebăluiau pe cele 650 de hectare ale combinatului întru gloria şi măreţia industriei siderurgice autohtone. Construit în 1978 pe locul gropii de gunoi a oraşului, după proiectul realizat de IPROMET Bucureşti, combinatul a beneficiat în ochii conducătorului iubit de două circumstanţe, dacă mai era cazul atunci de justificări ale deciziilor, descoperirea în apropierea oraşului a unor cuptoare din epoca fierului şi vecinătatea Dunării, care permitea alimentarea cu minereuri şi totodată expedierea produselor finite. 12 ore pe zi, 7 zile din 7, s-a muncit pentru ca cele 400 de mii de tone de fier să ia înfăţişarea celui mai modern combinat din Europa. Din întrecerea socialistă au rezultat oţelăria electrică, laminorul pentru profile mijlocii, unitatea de îmbogăţire a minereurilor de fier, depozitul de materii prime şi uzina cocso-chimică intrată în funcţiune în 1986 şi oprită în 1998. Element-cheie în aprovizionarea colosului industrial a fost portul şi canalul aferent de 13 km. În 1998, după încetarea ultimului sunet care anunţa oraşului turnarea şarjelor, combinatul a intrat în faliment în 2001 şi în zgomotoase partaje între diverse firme. Tot de atunci a început travaliul de ciuntire şi tăiere a sutelor de mii de tone de fier şi de recuperare a celor 600 de km de cale ferată care deserveau combinatul.

Furnalul, oţelăria cu convertizoare şi laminorul de profile grele, care trebuiau puse în funcţiune în 1989, nu au mai apucat să polueze cu praf roşiatic oraşul şi animalele celei mai vaste grădini zoologice din România.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0