fbpx

Calea Perspectivelor. Traseul Panoramic de pe muntele Nordkette, Innsbruck

Nordkette este cel mai sudic lanț muntos din Karwendel și cea mai mare zonă montană a Alpilor de Nord, situată la nord de orașul tirolez Innsbruck. Hungerburg și Nordkette sunt telecabine ce aduc vizitatori direct din centrul orașului la stația Seegrube situată la 1 905 de metri deasupra nivelului mării.

Path of Perspectives este un traseu panoramic și se întinde într-un peisaj muntos spectaculos: 2,8 kilometri desfășurați cu o diferență de nivel de 142 de metri alcătuiesc parcursul. Atracții panoramice unice alături de emoționanta frumusețe din jur îi determină pe vizitatori să facă plimbarea propusă de calea perspectivelor până sus, până la capăt.

Calea Perspectivelor sau „Perspektivenweg”, proiectată de Snøhetta pentru transportatorul pe cablu Nordkettenbahn, este un ansamblu discret alcătuit din zece elemente arhitecturale dispuse de-a lungul unui traseu panoramic în inima peisajului alpin, care evidențiază caracteristicile unice ale munților.

143_IN_N55

De-a lungul căii, intervențiile arhitecturale subtile se integrează și chiar se dizolvă perfect în acest peisaj spectaculos. Vizitatorii se pot bucura de priveliște din diferite perspective desenate și configurate cu sensibilitate. Fiecare element proiectat și atent instalat în peisaj, de la bănci la platforma panoramică, marchează un punct unic de-a lungul traseului sau servește ca loc de întâlnire sau reper.

„Folosind gesturi de proiectare mici, scoatem în evidență elemente de o frumusețe izbitoare ale peisajului alpin. Adăugăm o experiență spațială mediului montan dramatic mai degrabă decât să creăm o structură atrăgătoare”, explică Patrick Lüth, arhitect și director general al biroului Snøhetta din Innsbruck.

Platforma belvedere crește emoționant din teren, se decupează elegant și cu modestie din peisaj, și subliniază schimbările topografice. Stând pe platformă, vizitatorii se pot delecta cu vederi neîntrerupte ale văii Inn, în timp ce suprafața orizontală cu goluri – un grătar metalic – oferă un sentiment de suspendare sau chiar de plutire deasupra terenului.

O scară marchează trecerea de la elementele de lemn prelucrat ale parcursului panoramic la vegetația pădurii de pini. O platformă oferă ocazia drumeților de a se apleca și admira vârfurile Langer Sattel și Frau Hitt. Platformele din lemn care înconjoară înălțimea blândă a așa-numitei „Big Stone” pe diferite niveluri, îl fac un loc popular de odihnă. La o altitudine ușor mai ridicată, platformele din lemn formează un amfiteatru.

Fiecare dintre cele zece elemente sunt modelate din oțel Corten, o alegere materială care a fost inspirată de context și de intervențiile anterioare. „Perspektivenweg” adaptează structurile tehnice existente ale barierelor de avalanșă ale Nordkette, care sunt fabricate din același oțel alveolar. Lemnul de zadă (larniță sau larix), tipic pentru pădurile locale, formează platformele sale de așezat.

143_IN_N48

Snøhetta a colaborat cu profesorul Allan Janik, un cunoscut savant și cercetător al filosofului austriac Ludwig Wittgenstein, pentru a selecta citatele intercalate pe parcursul traseului. Acestea sunt înscrise pe elementele arhitecturale ale parcursului panoramic. Cuvintele îi invită pe vizitatori să stea o clipă, reflectând, atât în interior, cât și în afara peisajului, dând un sens îmbogățit căii perspectivelor.

Proiectul recent inaugurat semnat Snøhetta se alătură altor intervenții arhitecturale Nordkette, cum ar fi funicularul Hungerburg, proiectat de Zaha Hadid Architects, care a conectat orașul cu Hungerburg din 2007, și stațiile de Nordkettenbahn, proiectate de renumitul arhitect tirolez Franz Baumann.

Proiect: Path of Perspectives. Panorama Trail (Calea Perspectivelor, Traseu Panoramic); Arhitectură: SnØhetta Architects; Adresă: Herzog-Friedrich-StraSSe 22, Innsbruck, Austria; Tip de intervenție: Arhitectură peisajeră; Finalizat: 2018

Proiect prezentat în igloo 192 / oct-nov 2019 / RURAL

igloo_192-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0