Camera din fața dulapului

ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Stuff Studio – arh. Radu Remus Macovei TEXT: Stuff Studio, Anca Rotar FOTO: Ioana Marinescu EDITARE FOTO: Stuff Studio – arh. Radu Remus Macovei

Pe măsură ce locuințele se micșorează, problema spațiului de depozitare devine, la rândul său, una delicată, provocându-i pe arhitecți să vină cu soluții care de care mai ingenioase. Spre deosebire, însă, de tendința generală, de a camufla cât mai bine depozitările, proiectul de față – premiat în cadrul Anualei de Arhitectură București 2024 – le atribuie rolul principal, dulapul devenind elementul generator și organizator al spațiului de locuit, desigur, cu păstrarea discreției necesare.

Proiectul a constat în amenajarea unui apartament de 58 mp dintr-un complex de locuințe din București, format dintr-un open space cu living, bucătărie și dining, un dormitor, o baie, o logie și două dulapuri încorporate. Rezolvarea a pornit de la rolul important, dar adeseori neglijat, al „ante-dulapului” – spațiul din fața dulapului – în viața de zi cu zi, acesta fiind locul unde alegem cum ne îmbrăcăm și, implicit, cum ne prezentăm în societate și cât de mult dezvăluim despre noi. Astfel, proiectul examinează relația dintre depozitare, –  înțeleasă și ca ascundere sau camuflare –, și expunere – atât în ceea ce privește obiectele, cât și corpul uman în sine –, în spațiul locuinței.

Pe un fundal alb neutru, dulapurile structurează spațiul apartamentului, iar zonele de „ante-dulap” sunt activate prin operațiuni de balansare, pliere și glisare, pentru a ascunde sau a dezvălui, în funcție de nevoi și dorințe, elementele domestice. În zona de zi tip open space, depozitarea generează și, în același timp, delimitează spațiul de ședere de cel de bucătărie / dining. O serie de structuri semicilindrice se deschid pe o rază largă, permițând desfășurarea unui birou. De asemenea, dulapul depozitează scaunul, maschează televizorul și asigură iluminarea.

În bucătărie, canelurile verticale de pe ușile dulapurilor ascund muchiile și formează o suprafață continuă, întreruptă numai atunci când dulapurile se deschid de-a lungul diferitelor axe. În dormitor, unde s-a optat pentru tente de verde în locul nuanțelor natur de lemn din living, dulapul încorporat adăpostește patul și un birou în nișe, iar colțurile teșite creează iluzia unei structuri monolitice.

Important de menționat este și caracterul sustenabil al amenajării. Astfel, structurile demontabile sunt realizate în mare parte din materiale recuperate și amplasate perimetral, asigurând flexibilitate și putând acomoda mai multe funcțiuni. În ceea ce privește mobilierul încorporat, el este fabricat din lemn certificat FSC. De asemenea, majoritatea finisajelor, inclusiv schlagmetal și calcio vecchio, au fost aplicate folosind tehnici artizanale care evită produsele industriale.

PROIECT: Camera din fața dulapului; AMPLASAMENT: București; SUPRAFAȚA: 58 mp; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Stuff Studio – arh. Radu Remus Macovei; COLABORATORI: Fabricare și instalare mobilier – Publimpres SRL / Tudor Migia, Furnizare și restaurare lustre și mobilier – Chic Atelier și Sertarul Magic, Restaurare lustre – Circa 1703-3071 / Laura Paraschiv, reparații covoare – Mehmed Nicolae; FINALIZAT: 2024; PREMII: Premiul secțiunii „Arhitectura amenajărilor interioare / amenajări rezidențiale”, Anuala de Arhitectură București 2024

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0