Camere cu poveşti. Calea Victoriei 139

Intersecţia dintre Calea Victoriei şi strada Gheorghe Manu are trei puncte edificate, iar cel înalt este un imobil de locuinţe colective proiectat arhitectul Arghir Culina. O clădire a cărei frumuseţe derivă din discreţie volumetrică şi justă măsură a fost, începând cu anul 2017, subiectul unui proiect de restaurare şi reabilitare. Am aflat de la echipa de proiectare coordonată de arh. Răzvan Bârsan de ineditul intervenţiei arhitecturale, care a fost îmbogăţit de o arheologie obiectuală. Intervenind în clădire, aceasta a dezvăluit generos, tăcut şi necondiţionat, poveşti de locuire prin obiecte diverse, interioare personalizate, fotografii, jurnale, cărţi.

Revederea partiului arhitectural către exigenţele spaţiale, tehnice şi de confort ale unor locuințe contemporane selecte au determinat arhitecţii proiectului de locuinţe colective din Calea Victoriei 139 să articuleze scenariile de viaţă ale clădirii interbelice cu cele actuale. Să creeze o continuare, să evite o ruptură. Transformarea profundă a imobilului a privilegiat o mărturie din arhitectura şi identitatea Bucureştiului.

locuinte_hagag_6
„Fiecare cameră ne-a spus o poveste despre locuitorii plecați mai recent sau mai demult și despre relația pe care au avut-o cu locuințele – unii au păstrat finisajele interioare originale, alții au încercat să renoveze cu placaje moderne…“ (Răzvan Bârsan + Partners)

Fațadele principale, conservate integral până la cornişa etajului 5, menţin cu respect și reverenţă expresia construită a colţului de stradă. Etajele superioare, retrase, anunţă şi semnalează extinderea printr-o profilatură orizontală puternică. Cele două componente ale clădirii de atunci şi acum sunt exprimate asertiv: volumetric, perioade şi texturi.Astfel, două registre dominant vertical şi orizontal compun ansamblul. Apoi, vechi şi nou sunt atent anunţate, iar tencuiala istorică, păstrată întocmai pentru primele niveluri, este acompaniată, în etajele superioare, prin placări cu fibrociment – tâmplăria aluminiu, cu un desen fin, acţionând ca un element unificator.

 

 

locuinte_hagag_6

Acoperită orizontal, mansarda devine etaj retras, reinterpretând linii de cornişă de demult, de astă dată locuite. O continuitate de morfologie verticală, care acoperă riguros trasat ambele faţade principale, replică golurile volumului interbelic în etajele superioare. Compoziţia arhitecturală vizitează un contrast subtil, propunân­du-şi găsirea unui echilibru plin-gol ce operează cu limbaj unificant al componentelor ansamblului.

locuinte_hagag_7

Continuarea arterelor sitului, de o anumită încărcătură istorică, este găzduită firesc în spaţiul de hol şi în parterul deschis publicului, construind, de fapt reconstruind, vitrina urbanităţii de altădată. Amenajarea spaţiilor interioare evocă, într-o binevenită interpretare contemporană, reţinută, limbajul Art Deco. Interior și exterior sunt fluide şi spun poveşti.

PROIECT: H Victoriei 139; ADRESA: Calea Victoriei 139, București; PROGRAM: Imobil de locuinţe colective de lux; REGIM DE ÎNĂLŢIME: S+P+5E+6-8r; SUPRAFAŢA TERENULUI: 415 mp; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 3 585 mp; ARHITECTURĂ: Răzvan Bârsan + Partners; ŞEF DE PROIECT: arh. Răzvan Bârsan; COORDONATORI PROIECT: arh. Monica Crețu, arh. Simona Dinescu; ECHIPA: arh. Ana Stoean,
arh. Oana Enescu; DESIGN INTERIOR: arh. int. Cătălina Simion (RBP); STRUCTURĂ: Nicolae Brotea; INSTALAŢII: ADCA Proiect Group; DEZVOLTATOR: Hagag Development Europe; FINALIZAT: 2021

Articol publicat în igloo #202 / iunie-iulie 2021 / Climate Change

igloo_202-shop