fbpx

Cărarea devine destinaţia. Promenada L’Aldilonda, Bastia, Corsica

Promenada Aldilonda, denumire ce se traduce prin „deasupra mării”, a fost amenajată de către biroul franco-austriac Dietmar Feichtinger Architectes la baza citadelei din Bastia, cel de-al doilea oraş ca mărime din Corsica, situat pe coasta de nord-est a insulei. Ancorată în stâncă, Aldilonda este amplasată la 5 m deasupra nivelului mării şi urmează îndeaproape peisajul spectaculos peste care tronează construcţia istorică ce a dat numele oraşului, oferind publicului larg o zonă care, până acum, nu era decât parţial accesibilă.

Curbele line ale promenadei contrastează cu aspectul solid şi impunător al zidurilor fortăreţei şi cu duritatea şi ariditatea peisajului pe care îl traversează cu mare grijă, respectând particularităţile formaţiunilor naturale. Cu o lungime totală de 450 m, ea are o lăţime de 5 m, cu excepţia locurilor unde se extinde pentru a oferi spaţii de odihnă celor aflaţi la plimbare.

????????????????????????????????????

Parapetul realizat din bare paralele din Corten, amplasate la o distanţă de 100 mm una de alta, permite contemplarea apelor mării şi creează un sentiment de siguranţă şi protecţie, având şi rolul de a atenua impactul valurilor pe timp de furtună. Iluminatul pe timp de noapte este asigurat de benzile LED integrate în barele verticale, la intervale de 3 m.

Aldilonda_8

Întreaga intervenţie dovedeşte un respect deosebit pentru construcţia istorică. Pentru a lăsa neatins peretele fortificat dinspre sud, punct în care fortăreaţa se apropie cel mai mult de mare, Aldilonda se termină cu un tunel ce are şi rolul de a realiza legătura cu o altă promenadă, preexistentă, numită Spacimare. Placat cu beton, tunelul beneficiază de un puţ de lumină vertical, ce asigură pătrunderea razelor soarelui în interiorul tunelului, în timp ce o serie de corpuri de iluminat adiţionale sunt încastrate în plafon.  O scară conduce către punctul de observaţie al fortăreţei.

Aldilonda_9

La limita nordică, Aldilonda se intersectează cu o scară exterioară ce face legătura cu portul istoric al oraşului. O rampă cu înclinaţie mică a fost prevăzută de-a lungul zidului istoric numit „ Jetée du Dragon”, asigurând un acces uşor pentru persoane cu dizabilităţi, familii cu copii în cărucior sau persoane în vârstă, dar şi pentru ciclişti şi patinatori pe rotile.

Aldilonda_10

Mai mult decât o cărare, Aldilonda devine o destinaţie în sine, un loc suspendat între cer şi mare, deschizând noi perspective asupra amândurora, şi un veritabil eveniment.

PROIECT: Promenadă maritimă L’Aldilonda la baza Citadelei din Bastia; ARHITECŢI: Dietmar Feichtinger Architectes, arh. Dietmar Feichtinger, arh. Jan Feichtinger, arh. Miguel Piedras Lobo, arh. Arthur Royer; PARTENERI LOCALI: Buzzo Spinelli Architecture; AMENAJARE PEISAGISTICĂ: IN SITU Paysage et Urbanisme; INGINERI: SBP BET Structure; FINALIZAT: 2020

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0