fbpx

Casa 1101

În apropierea Barcelonei, în Sant Cugat del Valles, un cuplu de colecţionari de artă a formulat o temă de proiectare provocatoare, care s-a materializat într-o locuinţă unifamilială inedită. Coloana vertebrală a temei a fost dorinţa celor doi de a beneficia de un spaţiu aerisit, care să comunice într-o manieră originală cu situl, în aşa fel încât casa şi grădina să se desfăşoare una în prelungirea celeilalte.

Text: Adelina Clapon
Foto: Adria Goula

H Arquitectes a răspuns cerinţei, detaşându-se de soluţiile la prima mână – vitrajele ex­ce­sive – şi propunând un ansamblu ce integrează perfect grădina, prin jocuri de plin şi gol. Modul în care a fost definită relaţia cu contextul mizează şi pe o distanţare de atributele intrinsec statice ale arhitecturii. În ca­zul de faţă, a fost pus în practică un scenariu de dinamizare a întregii compoziţii, astfel încât percepţia asupra casei şi a cadrului său se schimbă în funcţie de timp şi opţiuni personale. Trei volume paralelipipedice, de înălţimi variate, au fost amplasate pe partea de nord a sitului, în aşa fel încât partea de sud să rămână dedicată unei grădini ample.

Cele trei volume de zidărie roşie sunt aproa­pe aliniate de-a lungul uneia dintre limitele sitului, generând între ele două spaţii interstiţiale, puncte focale ale întregii scenografii. Din punct de vedere funcţional, casa nu se înscrie în schemele clasice, datorită celor două spaţii tampon, care funcţionează şi ca înăuntru, dar şi drept în afară, în funcţie de necesităţi. Primul dintre cele trei corpuri de cărămidă, cel din partea de est, este destinat copiilor şi înglobează trei dormitoare la etaj şi un loc de joacă la parter. În volumul central, a fost amplasată bucătăria, o zonă de circa 30 de metri pătraţi, dezvoltată pe o înălţime de patru metri şi organizată în jurul şemineului.

La vest, se conturează al treilea volum, cel al părinţilor, care dispune de un dormitor generos la nivelul grădinii şi de un studio la etaj, spaţiu de creaţie şi intimitate, cel mai ferit de restul casei. Elementele che­ie ale proiectului sunt, fără îndoială, cele do­uă zone prin care volumele de zidărie comunică. Fără a fi doar nişte punţi de legătură, cele două alveole aco­peri­te cu câte o foaie subţire de beton au destinaţii bine definite.

Prima alveolă, cea care lea­gă bucătăria de casa copiilor serveşte drept hol de intrare în întreg ansamblul, în timp ce partea dintre casa părinţilor şi bu­că­tărie este un living generos, gândit să func­ţioneze ca seră pe timpul iernii, când se poa­te închide cu uşi glisante de sticlă, şi ca portic în perioada caldă a anului. Beneficiarii au înclinat de la bun început în favoarea plinului, aşa că cele trei volume, deşi dispun de vitraje de dimensiuni variate, rămân preponderent opace.

Astfel, decupajele clare ale spaţiilor tampon, trasează contururi puternice şi marchează legătura grădinii din faţă cu cea din spate, părând a trece chiar prin inima casei. Interiorul adoptă tonuri minimaliste. Zidăria dublată a fost vopsită în alb, fapt care, laolaltă cu înălţimile mari de nivel, dă senzaţia unui spaţiu liber, aerisit şi generos. Masivitatea celor trei corpuri de zidărie este temperată de tonurile calde de la interior şi de lemnul vechi utilizat pentru majoritatea pieselor de mobilier. În cazul spaţiilor ce leagă cele trei volume, pereţii interiori au păstrat culoarea roşiatică a faţadelor, pentru marcarea unităţii cu exteriorul.

Traseele dintre cele două grădini, cea din faţă şi cea din spatele ansamblului, sunt marcate aici prin pardoseli de beton şlefuit ce se extind în fiecare dintre zonele verzi. Casa 1101 nu este doar o mostră de arhitectură perfect contopită cu natura ce o găz­du­ieşte, ci şi dovada unei atenţii sporite către eficienţa energetică. Casa beneficiază de pompe de încălzire geotermală, dar şi de un sistem de încălzire încorporat în pardoseală, care vara are efect de aer condiţionat.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0