fbpx

Casa Albă, Viscri, Brașov

Denumirea pensiunii se înrudește se­mantic cu numele originar al satului Viscri: Weisskirch – Biserica Albă. Corpul principal, situat la stradă, a fost construit în 1796, după cum atestă data incizată în grindă. Până în anul 2002, a fost locuința familiei Seibet. În 2007, a fost achiziționată de arhitectul bel­gian Werner Desimpelaere, bun cunoscător al arhitecturii vechi transilvănene, și amenajată inițial drept casă de vacanță, iar din 2015 funcționează ca pensiune.

Spre ulița pavată cu piatră de râu, nimic spectaculos: un cozoroc de țiglă tras peste timpanul triunghiular, zidul neted și văruit al casei, prelungit de gardul înalt, care ascunde curtea, clădirile, familia. Forma îngustă și pre­lungă a parcelei de tip francon, moștenită de la coloniștii sași din secolul al XIV-lea, a impus alinierea încăperilor pe latura de nord a curții și suprapunerea lor – parter, etaj și mansardă – în partea din față.

Cele cinci dormitoare, în care pot fi găzduite douăsprezece persoane, dispun de trei grupuri sanitare dotate cu echipament modern. O scară și o pasarelă, construite în fosta bucătărie de vară, pun în legătură toate spațiile casei. Amenajarea se remarcă prin transparență: balustrada scării și a terasei, ușile cu panouri complet vitrate compensează lumina firavă venită prin golurile podului și prin ferestrele fostelor anexe.

Remodelarea ingenioasă a spațiilor interioare și păstrarea intactă a volumetriei exterioare și a materialelor de finisaj constituie o soluție exemplară de valorizare a vechii arhitecturi țărănești.

Proiect prezentat în Conace și Pensiuni din România 3

COPERTA_CP3_SHOP-360x469

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0